Du är här

2019-09-11 - Hälsa

Ny studie visar: därför ökar vi i vikt när vi blir äldre

Många känner att de får det allt svårare att försöka hålla vikten när de åldras. En ny studie från Karolinska institutet kan ge svaret på varför vi ofta går upp i vikt när vi blir äldre, skriver Svt.

Forskare på Karolinska institutet har undersökt fettvävnaden hos 54 män och kvinnor under 13 års tid. Resultatet av undersökningen visar att antalet lipider i kroppen, det vill säga ämnen som hjälper till med omsättningen av fetter, minskade över tid i deltagarnas fettceller. I och med att kroppen då får svårare att omsätta fetter så gick deltagare som inte minskade sitt kaloriintag ofta upp i vikt.

Utav studien framgick det även att kvinnor med låg lipidomsättning som genomgått fetmakirurig ofta hade lättare att behålla sin viktnedgång jämfört med kvinnor som hade en hög lipidomsättning. 

Resultatet hoppas forskarna kommer att bidra till nya behandlingar av fetma och övervikt.
– Fetma och fetma-relaterade sjukdomar har blivit ett globalt problem. Därför har det aldrig varit mer relevant än nu att förstå hur lipider fungerar och vad som reglerar storleken på fettmassan hos människor, säger Kirsty Spalding, forskare vid institutionen för cell- och molekylärbiologi och en av studiens huvudförfattare, i ett pressmeddelande.

Källa: Svt.se

 

Dela med dig av denna artikel på: