Du är här

2019-09-05 - Mat & dryck
Johan Lundström bjuder på veckans recept. Foto: Håkan Nordström

7 rätter – helt rätta efter semestern

Efter sommarens ledighet, då vi är många som generellt både äter och dricker lite mer onyttigheter än vanligt, är vi nu tillbaka i vardagen. För dig som tröttnat på grillade läckerheter och – åtminstone en dag i veckan – gärna kokar ihop en sundare maträtt, har vi bett sju av Örnsköldsviks krögare ge oss varsitt exklusivt recept på en god och välgörande middag. De presenterar vi under sju veckor med start vecka 35.

 

Matstudio S20 presenterar veckans rätt: Grillad kycklingfilé – med pepparrotskryddad sötpotatispurè, kantareller och tomater samt kokos- och sticklöksröra

Johan Lundström, ägare och kock på Matstudio S20, om måltiden:
– Jag lagar oftast det jag själv tycker om och som jag vet går hem hos barnen. Tillbehören till den här rätten är lite roligare än exempelvis ris. Den är hyfsat snabblagad, ungefär 45 minuter. Vill du minimera tiden går kokos- och sticklöksröran utmärkt att göra dagen innan. Det kan till och med vara en fördel eftersom smakerna då sätter sig lite extra. Att jag valt Skälshults till röran är för att den bara innehåller chili och vinäger, det ger en ren chilismak. Fungerar det inte med kokos – byt ut den mot blomkål.
– Kycklingen är ett gott och magert kött, linserna ger en mättnadskänsla och chilin lite drag, utan att bli allt för stark.  Gillar man inte hettan går det alltid att välja bort chilin. Styrkan i pepparroten bryter av fint mot det söta i sötpotatisen. Just pepparrot tycker jag själv är jättetrevlig, det är något som används alltför sällan.
– Att göra purén till en quenell ger fin form. Använd två skedar, det är ganska lätt med lite övning.

Recept för ungefär 4 portioner:

Detta behöver du
Svensk kycklingfilé 2 st 
Sötpotatis 400 gr
Riven färsk pepparrot 2 msk
Kantareller 80 gr
Cocktailtomater i halvor 8 st
Ljusa halvan av sticklök 1 knippe
Belugalinser, torkade 0,5 dl
Vitlök 2 klyftor
Champagnevinäger 1 msk

Kokos- och stickröra
Riven kokos 0,5 dl
Gröna halvan av sticklök 1 knippe
Crème fraiche 2 msk
Skälshults chipotlesås 1 msk

Gör så här!
Dela filéerna i två, salta och peppra. Grilla eller stek i panna. Grilla först över kol, sedan indirekt tills innertempen är 72 grader.
Skala och dela sötpotatisen i mindre bitar, koka mjuka. Sila av vattnet men spara det. Passera sötpotatisen genom en sil. Späd sedan med kokvattnet till önskad konsistens. Smaka av med pepparrot, salt och peppar.
Skölj och koka linserna i osaltat vatten. Dela kantareller och sticklök. 
Börja med att steka kantarellerna. När de fått fin färg, gå i med vitlök, sticklök, cocktailtomater och linser. Låt steka ett tag tills tomaterna blir lite mjuka. Häll i champagnevinägern och smaka av.
Hacka ner gröna delen av sticklökarna. Mixa kokos, sticklök och chipotlesåsen så att den blir härligt grön. Häll i crème fraichen och låt det mixa ihop. Smaka av.

 

Dela med dig av denna artikel på: