Du är här

2019-09-05 - Sport & Fritid
Foto: Håkan Nordström

Travfest på Solänget

Lördag blir en kanondag för travälskarna i Örnsköldsvik med omnejd. Då arrangerar Solänget V75-tävlingar med bland annat Silverörnen och Säterbests Minne.
– Vi slår upp portarna redan klockan 12, säger platsansvarige Camilla Schildt.

När travets elitserie kommer till Örnsköldsvik är det bäddat för folkfest på Solänget. Arrangörerna hoppas så klart på en fin och klar höstlördag och personalen kommer att göra sitt yttersta för att banan ska vara i absolut bästa skick. När vi letar i programbladet hittar vi tre ekipage som det finns all anledning att hålla tummarna lite extra för eftersom ö-viksbor är inblandade. Pernilla Nordlunds Uncertain When i den första V75-avdelningen, Ulrika Rehns Lollipop Girl och Voulez Vous (V75-2 respektive V75-7). Vidare Björn Karlsson bakom Spang Viktor i kallblodsloppet; Säterbests Minne (V75-4) och sist, men inte minst Forsberg-ägda Diamanten med Erik Adielsson i sulkyn under Silverörnen (V75-6).
Enligt förhandstipsen inga nämnvärt betrodda hästar, men Björn lär exempelvis se till att ha Spang Viktor i fin-fin författning och varför inte en riktig dunderskräll redan i V75-1 av sexårige valacken Uncertain When?
– Ja du, det vore verkligen något det. En riktig önskedröm i så fall, säger ägaren och amatörtränaren Pernilla Nordlund med ett skratt.
För två och ett halvt år sedan fick hon överta hästen av Travkompaniet som ville satsa på unghästar. 
Proffstränaren Joakim Lövgren på Jägersro ansåg att den var för hetsig och för skvätträdd och att den skulle må bäst av att få lugn och ro hos en amatör. Lösningen blev hos Pernilla Nordlund på Solänget som numera har en häst som ser fram emot karriärens fjärde V75-start.
– Han har sina egenheter för sig, men han är betydligt lugnare nu jämfört med när han kom till mig. Och kapaciteten är det absolut inget fel på, säger Pernilla.
Så för den som tänker vara inblandad i ett större system kan det vara en klok idé att strecka häst nummer tre i den första avdelningen. 
– Han känns jättefin och senast putsade han sitt personliga rekord med 1,6 sekunder. 
Och publiken på Solänget kommer inte att missa honom under V75-öppningen.
– Knappast. Han är klädd i rosa så han syns lång väg, säger Pernilla Nordlund.

Från arrangörshåll rapporteras det att allt står klappat och klart för en kanonlördag och nu hålls alltså alla tummar för att vädergudarna kommer att vara nådiga. För övrigt kommer det nästan på dagen vara 20 år sedan hemmatränaren Staffan Osterling skrällvann Silverörnen med hockeyhästen Orbit Air. Så för den nostalgiske blir det en extra krydda i det faktum att Staffans dotter; Susanne H Osterling kommer till start i Silverörnen bakom Robert Bergh-tränade Officer C.D.
– V75 är ju det största vi har på Solänget så det ska bli otroligt roligt på lördag, säger Susanne.

Tre senaste årens vinnare

Säterbests Minne
2018: Kaksen (Tor Wollebaek),
2017: Närby Panik (Peter Eriksson),
2016: Pave Faks (Ulf Eriksson).

Silverörnen
2018: Dreammoko (Peter Ingves ),
2017: Shadow Woodland (Ulf Ohlsson),
2016: Shadow Woodland (Ulf Ohlsson).

 

Dela med dig av denna artikel på: