Du är här

2019-09-08 - Nyheter/Reportage
Foto: Håkan Nordström

Blicken lyft mot OS

Ansträngningen av alla kilon på stången är påtaglig, men Robin Gustafsson Vikner har allt under kontroll. Här, i träningslokalen, tar varje lyft och muskelanspänning honom ett steg närmare en OS-medalj i olympisk tyngdlyftning.
– Det är den ultimata drömmen, säger den hårt satsande 26-åringen från Gimåt.

Redan i maj bevisade Robin Gustafsson Vikner, både för sig själv och andra, att han har det som krävs. Den delade femte- och sjätteplatsen under SM i olympisk tyngdlyftning, med sina discpliner ryck och stöt, har sedan dess sporrat honom än mer att fortsätta sin stenhårda satsning på den sport han i stort sett är ensam om att utöva på hög nivå i Örnsköldsvik.
– Det har funnits utövare här tidigare, men ingen av dem var med på årets SM, säger Robin Gustafsson Vikner som kvalade in till tävlingarna i Borås genom att klara gränsen 265 kilo. 
I dag tränar han fem dagar i veckan, fokuserad och – som han själv säger – hungrig på fortsatta framgångar. 
– Ibland pushar jag mig så hårt att det blir för mycket, jag tänker att ”jag ska klara det, det ska bara gå”. Det har hänt att jag fått så ont att jag varit tvungen att rehabilitera mig några veckor. Det är absolut bättre att träna mindre än vad jag gör, det vet jag, men jag vill att det ska hända på en gång.
Drivkraften att excellera i sin sport kommer inte minst hemifrån – inte nog med att alla familjemedlemmar har ett aktivt sportintresse och utövar fotboll och hockey; Robins mor var en av spelarna i det svenska hockeylandslaget under OS i Nagano 1998.
– Hon vann även fyra SM-guld i innebandy med VK Rasket, så visst är jag påverkad hemifrån. Inte minst har jag fått lära mig att hårt arbete lönar sig. Jag har själv varit aktiv i många lagidrotter, men nu står jag på egna ben. Det är också en stark drivkraft, att jag ska kunna klara av något på egen hand.

Tidigare har Robin ägnat sig åt både crossfit och konditionsträning – karriären i olympisk tyngdlyftning inleddes för bara några år sedan.
– Det är en sådan graciös sport, och väldigt häftig. Det gäller att ha mycket disciplin, koordination, tajming och 
en jäkla power. Explosivitet. Titta på en tyngdlyftare som hoppar upp på lådor högre än sin egen kroppslängd, det är det inte många som gör. Tyngdlyftning tränar rumpa, rygg och mage så att man inte blir som en ostkrok. Det är verkligen en allroundträning av hårdaste sort.
Förutom redskap som kettlebells, hantlar och självklart skivstänger, är även kondition en viktig faktor. Under ett lyft gäller det att vara så hård i kroppen som möjligt. 
– Du behöver träna kondition för att kunna trycka ned så mycket luft i magen du kan, och fylla lungorna. Då blir kroppen hård vilket är viktigt för stabiliteten så att du inte tippar framåt eller bakåt när du lyfter. Stången ska gå rakt upp, minsta millimeter åt fel håll gör den omedelbart tyngre. Teknik kan du aldrig träna för mycket, jag vet inte hur många timmar jag nött med bara en tom skivstång.

Med Robins hjälp kan olympisk tyngdlyftning vara på väg att få ett nytt uppsving i Örnsköldsvik. Varje tisdag, i Crossfit Öviks lokaler, coachar han sedan en tid tillbaka grupper i tyngdlyftning.
– Just nu är det för det mesta fullbokat, det är väldigt kul att se att folk har intresse. Även med lättare vikter är tyngdlyftning en jättebra träning.
För sin egen utvecklings skull har han lagt upp ett femårsplan. Nästa år väntar återigen SM och då är tanken att ta medalj. 
– Sedan krigar jag på och försöker kvala till Nordiska mästerskapen. Därefter till EM och vidare mot VM och OS.
Så inom fem år får vi se dig tävla i OS?
– Det hade varit extremt roligt, även om det krävs hur mycket som helst. Kanske är det en promille som tar sig dit, bara gränsen att kvala in ligger på 100 kilo mer än vad jag fixar i dag. Men man måste sikta högt. Förutom skador finns det ingenting som kan stoppa mig. 

Dela med dig av denna artikel på: