Du är här

2019-08-29 - Sport & Fritid
Foto: Håkan Nordström

Klappat & klart för Trail Övik

På lördag dominerar löpning, motion och naturupplevelser Åsberget med omnejd. Då arrangerar orienteringsklubben Skogslöparna sin traillöpartävling för tionde gången i ordningen.
– Vi räknar med över 200 deltagare, säger tävlingsledaren Kristofer Wester.

Det är alltså jubileum för tävlingen i Själevads skogar som för varje år lockar allt fler deltagare. Traillöpning har sina rötter i USA och handlar om att deltagarna springer på naturstigar där distanserna varierar. En vanlig träningsform för orienterarna och en tävlingsform som blivit allt populärare i Sverige. 
– Att fira tio år med detta traillopp känns speciellt, men det roligaste är att se hur det utvecklat friluftslivet i Örnsköldsvik och verkligen skapar förutsättningar för folk att komma ut i skog och mark, säger Kristofer Wester.
Banorna passerar storskrevan, Mycklingberget, backhopparbacken ner till Svarttjärn, Solberget med kojan inbyggd i berget, Milleniestugan och hällarna på Visarberget innan det blir en tuff avslutning upp på Åsberget.
– Där banorna går är det delvis nya stigar bildade och från att det blir barmark ser man dagligen folk ute på stigarna. Löpare, men även de som är ute på promenader, fortsätter Kristofer och berättar att det finns banor som passar alla; 2, 6, 12 och 22 kilometer.
– Terrängen bjuder på något alldeles extra eftersom det både är fysiskt ansträngande och en sann naturupplevelse. Det är löpning på berghällar, i skog och på härliga stigar. 
Jubileumstävlingen kommer i vanlig ordning locka många familjer med allt från elitidrottare till motionärer i olika åldrar. De flesta hör hemma i kommunen, men på startlinjen finns även deltagare från övriga Ångermanland samt från Sundsvall och från Umeå.
Och till och med en OS-guldmedaljör i skidskytte.
– Ja, det är jätteroligt att vi har Fredrik Lindström med i tävlingen. Han tar det naturligtvis bara som ett träningspass, men det ska bli intressant att se om han kan mäta sig med de allra bästa, säger Kristofer Wester.
2009 var Henrik Pilvinge initiativtagare till tävlingen som då och under följande år gick under namnet Salomon Trail Tour. För ett par år sedan lämnade han Örnsköldsvik för Norrköping, men övriga i Skogslöparna såg till att tävlingen levde vidare trots att Henrik flyttade. Nu är det alltså tioårsjubileum och tävlingsledningen hoppas naturligtvis på ett rekordstort deltagande i klubbens årliga arrangemang tillsammans med två-tre orienteringstävlingar.
– En trailtävling kräver inte lika många funktionärer som ett orienteringsarrangemang. Därför räknar vi med många deltagare från hemmaklubben, säger Kristofer Wester.

Mer information hittar du på www.trailovik.se

Dela med dig av denna artikel på: