Du är här

2019-09-01 - Nyheter/Reportage
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Studievalet föll på Örnsköldsvik

Möt en av Örnsköldsviks nya studenter: Freja Skog från Falun. Som redan under inflyttningen glatt konstaterar:
– Här kommer jag att trivas jättebra!

De fåtal kartonger som ligger kvar i bilen och som transporterats i en sisådär 45 mil, bärs in i lägenheten på ett rum och kök. Här, centralt i Örnsköldsvik, har redan de flesta möbler och attiraljer funnit sin plats efter att det första flyttlasset från Falun gick tidigare i sommar och under ett års tid är det från och med nu namnet Freja Skog som kommer stoltsera på postlådan bredvid ytterdörren, tillhörande en exceptionellt glad och pratsam 18-åring vars studier på Folkhögskolans teaterlinje påbörjas denna hösttermin.
– När jag gick i sjuan såg jag musikalen ”Oliver!” och blev helt fascinerad. Redan då sa jag till mamma: ”jag ska gå en teaterkurs”. Att få utlopp för sidor man normalt inte har privat och agera med andra människor på scen är väldigt speciellt, säger Freja som under gymnasiet läste estetiskt program med inriktning teater.

Att just Örnsköldsvik blev sätet för hennes fortsatta studier behövde hon inte fundera länge över. Tillsammans med en familj som älskar att upptäcka Sverige med bil har hon sett en hel del av landet och fattat tycke för de norra delarna.
– Det jag letar efter i en stad är känslan av att den är mysig och trygg. Storstäder är för stora. Här uppe har även Burträsk en liknande teaterlinje, men det är tvärtom för litet. Så det blev ett lätt val, ler Freja. 
Vad visste du om Örnsköldsvik innan?
– Inte så mycket. Att ni har en hoppbacke, som Falun. Och den där stora byggnaden med mycket färger (Ting1). Den har jag sett när vi åkt förbi.
Vad har du hunnit få för uppfattning nu?
– Jag besökte Folkhögskolan i våras. Då kändes Ö-vik väldigt mysigt och vackert. Jag minns när vi åkte in från Gullviks havsbad, hur vattnet speglade sig så fint i hamnen. Och skolan verkar jättemysig med fina lokaler.
Dagarna efter 7ans besök planerar Freja spendera med att utforska vad Örnsköldsvik har att erbjuda. Då på cykel.
– Pappa varnade mig att det är ganska kuperat här, men cykel är ett bra sätt att upptäcka stan. Jag hoppas att det finns mycket kultur! 
Att omlokalisera sig har Freja upplevt gått smidigt. Örnsköldsvik har en ambition att vara en av Sveriges bästa skolkommuner år 2020 och här finns mycket hjälp att få för de cirka 600 studenter som årligen kommer hit. Freja har dock valt att sköta det mesta själv. 
– Hon är väldigt självgående, väldigt framåt, säger mamma Sofia som efter några dagar och trygg med att Freja har det hon behöver, bland annat en större frys, tänker återvända till familjen i Falun. 
Där bor fortfarande Frejas tre yngre syskon kvar.
– Jag kommer sakna familjen något fruktansvärt och vet att jag kommer få hemlängtan. Men någongång ska det ju ske, att man flyttar ut. Nu hoppas jag trivas i klassen och utveckla mig själv. Det känns hur spännande som helst.

Hur det kommer att gå för Freja och vilka upplevelser och tankar hon fortsatt får om sin nya hemstad får ni veta mer om framöver – nyfikna på hur en nyinflyttad student ser på Örnsköldsvik planerar 7an att träffa henne igen. 

Det här är Freja!
Namn: Freja Skog
Ålder: 18 (19 i oktober)
Familj: Mamma Sofia, pappa Uno och tre syskon: Eyra 11, Idun 13 och Grim 17.
Intressen: Teater, spela musik, sjunga i kör, historia och litteratur.  
Favoritmusik: Musikal och svensk vispop, Lisa Nilsson är en favorit.
Favorit tv-serie: Fröken Frimans Krig. Kvinnohistoria tycker jag är intressant.
Förebild inom teatern: Hanna Kulle från Västanå Teater. Hon är väldigt närvarande på scenen, upptagen i sin roll. Det är häftigt att se.
Tjusningen med teater: Ingen föreställning är den andra lik. Även om allt är inrepat är det levande; allt händer i ögonblicket. Jag ser alltid en pjäs två gånger, den andra för att studera skådespelarna. 
Drömroll: Svårt. Men en karaktär som är långt ifrån mig själv, som lever med någon typ av hemlighet.
Framtidsplaner: Jag kan absolut tänka mig att jobba med teater på heltid och har även funderat på att bli lärare.

Dela med dig av denna artikel på: