Du är här

2019-08-31 - Musik
Foto: Håkan Nordström

Vi drar till Barcelona

Kulturskolans satsning på barnjazz får genklang runt om i världen. Jazzgrupper från Örnsköldsvik har spelat i Norge, Danmark och Japan – och nu åker fem unga musiker för att spela på en jazzfestival i Barcelona.

Festival de Jazz de Sant Andreu i Barcelona arrangeras för sjätte året i rad 5-8 september, och i programmet återfinns ett band som fått namnet ”The Swedish Youth Jazz Group”, där alla fem unga musiker är elever på Kulturskolan här i Örnsköldsvik.
– Fantastiskt! Vi representerar hela Sverige på festivalen, säger Kenneth Grönfelt, som tillsammans med Carl Sjöström är ungdomarnas lärare.
– Vi har tidigare varit på Stockholms Jazzfestival med syfte att möta andra jazzmusiker och spela för, och med, varandra. Det här blir samma sak, vi ska gå på work shops, ge konserter och jamma tillsammans med andra.
Emma Nyberg, Sanna Sundström, Molly Johnson, William Johansson och Adam Tjärnström har valts ut bland de jazzelever Kenneth och Carl har – och för samtliga blir det första gången de besöker Barcelona.

Bakgrunden till att jazzeleverna fått den här chansen är att trumpetaren, jazzproducenten och projektledaren Fredrik Norén på Musik Västernorrland sedan några år tillbaka har kontakt med basisten och saxofonisten Joan Chamorro som leder det världskända ungdomsbandet St Andreu Jazzband i Barcelona. Bandet besökte Västernorrland 2017 och Chamorro spelade även här 2018 med trumpetaren Andrea Motis och i mars i år var han här med konstellationen Baritone Rhapsody. De fem elever som nu åker till Barcelona spelade för övrigt med Andrea Motis i både Örnsköldsvik och Sundsvall, och nu möts de igen i Spanien.
– Jag har själv spelat på festivalen i St Andreu och i år blir det första gången de har en mer pedagogisk del. Då föreslog jag att vi kunde komma med jazzungdomar och det togs emot väl, säger Fredrik som även i år ska spela på festivalen och vara inblandad i work shops. 
­– Jag ser möjligheten att det här skulle kunna bli ett framtida nätverk. Verksamheter med jazz för barn och unga finns i bland annat Norge, Island, Portugal, Sydafrika och Japan. Kan vi knyta ihop dem och hitta finansiering finns oanade möjligheter. Att barnjazzgrupperna i Örnsköldsvik har en så pass aktiv föräldraförening gör det lättare att genomföra en sådan här resa, säger Fredrik Norén.
Förutom de fem jazzungdomarna följer två föräldrar med och resan bekostar de själva, vilket kan vara viktigt att poängtera nu när Kulturskolan ska skära bort 25 procent av sin årliga budget.
– Det enda som kostar Kulturskolan är 8 timmars arbetstid för mig, säger Kenneth, som tar med sig sina elever till ett fantastiskt musikäventyr i Barcelona 4-8 september.

Trots de kraftiga nedskärningarna på Kulturskolan har Kenneth Grönfeldt och Carl Sjöström fått klart att de kan fortsätta lägga 2,5 timmar i veckan på sina barn- och ungdomsjazzelever.
– Vi buntar ihop de två band vi har nu och dessutom startar vi ett nytt barnjazzband, med barn som redan finns i Kulturskolans verksamhet, säger Kenneth.
Nya musikelever får Kulturskolan i dagsläget inte ta in, på grund av nedskärningarna.

Dela med dig av denna artikel på: