Nyheter/Reportage

Stjärnglans på lekterapin

Lekterapin på Örnsköldsviks sjukhus är för många barn med kronisk sjukdom en stor källa till glädje – inte minst under den alldeles speciella dagen ”Stjärnor möter stjärnor” som under förra helgen anordnades för tredje gången.
– Det är helt fantastiskt att se hur barnen skiner upp, vi är så tacksamma till alla som gör detta möjligt, säger Ulla Leijonmarck, lekterapeut.

Det som började med en smygstart har nu etablerat sig som ett årligt återkommande arrangemang – ”Stjärnor möter stjärnor”, dagen då lekterapin på barn- och ungdomsmedicin i Örnsköldsvik bjuder in till lek och skoj, är nu inne på sitt tredje år. Lekterapeuten Ulla Leijonmarck säger sig tillsammans med kollegor och volontärer ha hittat rätt form för tillställningen.
– Vi har ett bra teamwork och det är så roligt; vi har exempelvis ett samarbete med Modo Hockey och det blir bara fler och fler spelare som vill komma hit för att vara med barnen, säger Ulla glatt.
Konceptet ”Stjärnor möter stjärnor” går nämligen ut på att stjärnor inom sportens värld hälsar på de stjärnor som i mer eller mindre utsträckning har som vana att besöka lekterapin på Örnsköldsviks sjukhus. 
– Vi menar att de barn som är sjuka och har kroniska sjukdomar och syndrom också är stjärnor på sitt sätt. De gör det så fantastiskt bra som går igenom sina provtagningar och behandlingar och kämpar för att bli friska, precis som idrottarna kämpar med sina egna kroppar för att bli bättre – och de är så måna om att barnen ska ha det bra, förklarar Ulla.

Under söndagen sågs en lång rad idrottare aktivera sig tillsammans med de närmare 20 barnfamiljer som valde att komma på besök. Hockeyspelare från Modos herr- och damlag gav taktiktips och drabbade samman i lekfulla innebandymatcher medan Sofia och Andreas Domeij hade med sig ett uppskattat träningsverktyg inom skidskytte. Därtill anordnades tipsslinga, ansiktsmålning och musikuppträdande av Sara Karlsson, vilken senare utmynnade i gemensam sångstund. Viktiga kugghjul var också de många lokala företag som sponsrat dagen med bland annat tårtor och presenter.
Redan nu står det klart att ”Stjärnor möter stjärnor” återkommer nästa år.
– Vi har redan allt bokat och klart! När barnen kommer hit kan vi verkligen se glädjen de får med sig hem. Det som är lite annorlunda med barnkliniken är ju att vi kan distrahera och göra olika saker för att barnen kan känna: ”Om jag gör det här, den här undersökningen, så får jag göra lite roligt sedan”. Just den här dagen är extra speciell eftersom de inte behöver göra något alls, utan bara slappna av och ha roligt, säger Ulla Leijonmarck.

Publicerat