Du är här

2019-08-20 - Nyheter/Reportage
Foto: Lena Landar

Regionen kan få en kvarts miljard extra nästa år

Vid årsskiftet så planeras ett nytt system rörande omfördelning av pengar till kommuner och landsting att börja gälla. I det nya systemet så kan Region Västernorrland få drygt en kvarts miljard kronor extra.

Regeringen vill införa förändringar som ska utjämna ekonomin mellan kommunerna i landet, vilket i stort sett innebär att pengar ska flyttas från de rikare kommunerna till de fattigare. Det grundförslag som presenterats är planerat att börja genomföras under hösten och sedan införas vid årsskiftet.

Enligt förslaget så skulle många områden i norra Sverige gynnas. Ett av de områden som gynnas är Region Västernorrland som skulle få 655 kronor mer per invånare, vilket motsvarar 254 miljoner kronor. Bland regionens kommuner så är det Ånge, Sollefteå, Härnösand och Kramfors som gynnas av förslaget medan Sundsvall, Timrå och Örnsköldsvik tappar pengar. 

Innan det nya systemet träder i kraft så ska riksdagen ta beslut om det. Tar riksdagen beslut om att genomföra förändringarna så ska dessa sedan ske under en mjuk övergång där de kommuner som drabbas mest kommer att få ett övergångsbidrag. 

Källa: Svt.se

 

Dela med dig av denna artikel på: