Du är här

2019-09-03 - Övrigt

Ny modell förklarar försämrat minne hos äldre

Även om man inte lider av alzheimers eller demenssjukdomar så blir minnet ofta lite sämre när vi åldras. Nu har forskare i Umeå universitet tagit fram en forskningsmodell som kan förklara varför minnet försämras med åldern.

Det har länge varit känt att det finns ett samband mellan kroppens och hjärnans åldrande, men det har inte varit säkert hur detta samband ser ut eller går till. Nu har forskarna Lars Nyberg och Anders Wåhlin arbetat fram en förklaringsmodell som kan ge svaret på frågan.
– Vi föreslår en händelsekedja över hur hjärnans och kärlens åldrande hänger ihop, säger Lars Nyberg, professor vid Umeå universitet.

Enligt deras modell så försämras minnet på grund av att de stora blodkärlen i kroppen, till exempel aortan, styvnar med åldern vilket gör att de tappar en del av sin förmåga att absorbera kraften från hjärtslagen som skickas ut när hjärtat pumpar blod. Detta leder till att trycket från hjärtslagens kraft skickas ut i de mindre blodkärlen, kapillärerna, varav flera leder upp till hjärnan. Celler i och runt kapillärväggarna i hjärnan tar skada från trycket, vilket påverkar förmågan att förse hjärnan med blod. 

Den del av hjärnan som är viktig för förmågan att komma ihåg händelser, Hippocampus, är särskilt utsatt av att blodförsörjningen påverkas eftersom den delen av hjärnan är i närheten av flera av hjärnans större blodkärl. Då blodkärlen då styvnar och trycket ökar så påverkas hjärnvävnaden runt Hippocampus vilket kan leda till att blodförsörjningen till minnesprocesserna försämras, därav att minnet blir sämre.

Forskarnas modell är baserad på en rad studier från de olika fem åren och tros kunna bli en utgångspunkt för framtida forskning inom området.
– Vi har satt ihop pusselbitar från aktuell och verifierad forskning inom olika fält till en bredare och samtidigt mer detaljerad bild av händelseförloppet. Det blir en utgångspunkt för framtida forskning för att förstå och på sikt kanske också kunna bromsa förloppet, säger Anders Wåhlin, forskare vid Umeå universitet.

 

Dela med dig av denna artikel på: