Du är här

2019-08-17 - Hockey
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

I Skyttishallen med världens bäste back

Victor Hedmans Hockeyskola firar tio år och en av världens absolut bästa backar njuter av att vara med.
– Glädje och kamratskap är några av våra ledord, säger Tampas backbjässe.

Han signerar tröjor och idolkort i en rasande takt, deltar på isen emellanåt, peppar barn och ungdomar i omklädningsrummen och avlöser till och med en och annan förälder med att hjälpa till med utrustningen. Victor Hedman har tre veckor kvar hemma i Örnsköldsvik innan det åter är dags att resa över till Nordamerika för ytterligare en säsong i världens bästa hockeyliga.
– Det är fantastiskt roligt att kunna bidra till en så bra verksamhet. ÖSK sköter det här på ett lysande sätt så jag kan inte vara annat än stolt över att ha mitt namn på hockey-skolan, säger Victor.
Det är tionde sommaren i rad den arrangeras från måndag till fredag och årets upplaga har samlat 120 deltagare födda 2005 till 2009.
Och storstjärnan i NHL, världsmästaren, vinnaren av Norris Trophy, Guldpucken och given i varje upplaga av Tre Kronor knallar runt i Skyttishallen precis som vem som helst. Visst, det flockas då och då runt honom, men de allra flesta håller fokus på hockeyskolan och på att ta vara på alla råd och tips de får från Victor och övriga instruktörer.
– Det fungerar jättebra. Vi börjar få rutin på det här nu och det är många som gör ett gigantiskt ideellt arbete. Jag vill passa på att hylla alla som offrar så mycket av sin lediga tid. Annars skulle det inte fungera, säger Magnus Andersson, huvudansvarig för hockeyskolan med smeknamnet ”rektorn”.
En av flertalet instruktörer är den förre elitspelaren Peter Öberg:
– Det är tredje året jag är med och man får härliga vibbar av alla unga spelare. Det är riktigt roligt att få vara med och bidra, säger Peter som blev svensk mästare med Modo Hockey då Victor Hedman fort-farande var junior.

Snart inleder Hedman sin tionde säsong i NHL och ritade nyligen på ett nytt kontrakt, vilket innebär att det lär dröja innan 28-åringen tar sig an nya utmaningar.
– Det vet man i och för sig aldrig eftersom det kan förändras så fort. Men jag har sex år kvar på kontraktet och den dagen det är över i NHL för min del talar mycket för att vi flyttar hem till Örnsköldsvik, säger han.
Huset på Nötbolandet har nämligen kompletterats med ett på norra delen av Ulvön.
– Vi känner redan att vi kommer att trivas där, fortsätter Victor som inte har några planer på att lägga ner sin hockeyskola.
– Absolut inte. Så länge ÖSK med alla ideella krafter gör det här så himla bra är det omöjligt.

Victor Hedman

Ålder: 28 år.
Familj: Gift med Sanna (född Grundberg). Mamma Elisabeth, pappa Olle, bröderna Johan och Oscar.
Bor: I Tampa på Floridas västkust, på Nötbolandet i Örnsköldsvik och på Ulvön. 
Meriter: U16 SM-brons 2006. TV-pucken med Ångermanland 2006, 2007. J18 VM-brons 2007. J18 VM All Star Team 2007. Seger i 2007 Memorial of Ivan Hlinka (U18 World Cup). Lagkapten i J18-landslaget. Bäste back i SCA-Cupen 2007. Stures stipendium (Årets juniorback i MoDo Hockey) 2007, 2008, 2009. J20 VM-silver 2008. J20 VM All Star Team 2008. J18 VM All Star Team 2008. J20 VM-silver 2009. Årets rookie i Elitserien 2009. Årets junior i svensk ishockey 2009. Av Tampa Bay Lightning vald som nr 2 totalt i NHL Entry Draft 2009. VM-brons 2010. VM-guld 2017. Norris Trophy som NHL:s bästa back 2018.
Aktuell: Instruktör i egen hockeyskola på Skyttis.

Dela med dig av denna artikel på: