Du är här

2019-08-17 - Nyheter/Reportage
  • Foto vänster: Pressbild, GT Academy Race Camp 2013 - Silverstone. Foto höger: Martin Öberg

Från spel till verklighet

Filip Larsson har gjort en unik resa in i motorsporten. En resa som startade i det virtuella bilspelet Gran Turismo och som via chikanerna på Silverstone tagit honom till hans första start i Formula Nordic.

Sveriges snabbaste spelare i bilspelet Gran Turismo 2013 var Filip Larsson från Hanabäck utanför Örnsköldsvik. I tävlingen GT Academy tog han sig samma år hela vägen till europafinalen på Silverstone. Där fick han uppleva ett tio dagar långt racecamp med tuffa tester och bilkörning på bana, med Stefan ”Lill-Lövis” Johansson och Risto Virttanen som mentorer. 
– Det var en häftig upplevelse men också skräckinjagande, att bara så där få sätta sig och köra en bil som gjorde 200 km/tim, säger Filip. Jag var rädd från början och det är stor skillnad mot att köra i spelet där man inte upplever några G-krafter. I bilen sugs man mot sätet, slängs fram och tillbaka och trycks ut åt sidan. Dessutom vibrerar det och skakar och det går inte att starta om när det går fel.
Filip slutade på en tredje plats i finalen och imponerade stort på sina mentorer som förundrades över hur bra Filip hanterade alla delar i körningen och att han lärt sig allt genom spelandet, i stället för att gå den traditionella vägen via gokart.

Sex år senare är det nu dags för Filip att köra ett race på riktigt, något som Lill-Lövis lovade honom att ordna när de skiljdes åt på Silverstone 2013.
– Vi har försökt få till ett test sedan dess men jag flyttade till Luleå för studier så det blev aldrig av. Nu när jag bor i Södertälje har jag närmare till allt så jag skickade en fråga till Stefan som kontaktade Åke Jansson som har ett team och i våras fick jag komma och köra ett test på Mantorp Park.
Stefan tyckte att testet såg bra ut och ville se hur Filip presterar i ett race. Nu blir det verklighet, först i Karlskoga i dag, 17 augusti,  och sedan under finalhelgen på Mantorp Park första helgen i oktober.
– Jag har sett fram emot det här i sex år nu. Att få ta steget och testa på riktigt och se hur bra jag egentligen är. Det vore spännande att få gå från simuleringsmiljö till verkligheten och jag får bara en chans i livet att göra det här.
Det är en helt ny värld som Filip kliver in i när han gör sin premiär. Han har aldrig varit på en stor biltävling, varken som publik eller tävlande. Nu kommer han att vara en del av ett team, med en bil att köra och med kunniga människor omkring sig.
– Jag får själv bekosta all personlig utrustning så jag har kontaktat några ö-viksföretag för att hitta sponsorer att samarbeta med. Allt det här är nytt men det är jättespännande och jag är så tacksam att Stefan och Åke vill ge mig den här chansen. Att de tror på mig och vill se hur jag presterar. Det är svårt att säga hur jag kommer att stå mig mot de andra men det ska bli kul att vara med och fightas om positioner på banan.
Filips dröm är att få köra Formula E, en serie för eldrivna formelbilar.
– Jag jobbar på Scania med att utveckla plug-in hybridlastbilar så därför lockar Formula E. Det vore kul att ta sig in i ett team i den serien.
I helgen är det de lite mer högljudda motorerna som gäller. Bilarna i Formula Nordic kommer upp i 220 km/tim och Filip har vant sig vid farten.
– Det kommer säkert att bli mycket adrena-lin och hög puls i starten när man ser lamporna tändas och sedan släckas, men enda tanken då är att köra snabbt och hålla fokus på det man ska göra. Allt annat försvinner.

Dela med dig av denna artikel på: