Du är här

2019-08-14 - Natur
Bild från Naturens dag 2018. Foto: Mats Forsgren

Naturens dag – en favorit i repris

För att öka kunskapen om natur- och kulturlandskapet och inspirera till rörelse sker på lördag mängder med aktiviteter längs Hälsans stig runt lilla Höglandssjön med utgångspunkt från Bussbyvallen i Gullänget. Syftet är även att visa upp natur-, kultur- och friluftsorganisationernas verksamhet och naturområdet vid Höglandssjön.

Ett 40-tal utställare och aktörer finns på plats under dagen och det blir familjetips-runda och utställningar om friluftsliv, kulturarv, krisberedskap, fåglar, biologisk mångfald, fiskevård, biodling, jakt, sportfiske, scouting, boktips, svamp, friluftsutrustning, bagage-loppis med mera.
Besökarna är bland mycket annat också välkomna att prova på kanadensarpaddling, mountainbike, slackline, hinderbana och boule. För barnen finns ansiktsmålning, pyssel, djurgård, nyckelpigejakt, gisslekar med mera.

Nytt för i år är att Friluftsambassadörer finns på plats och berättar om sina smultronställen och att temat i år är kultur i natur- och kulturlandskapet där trubadurerna Sick Sack underhåller, fiolmusik, björkens betydelse, information om lieslåtter och räfsning, hitta djur i konsten, måla ditt konstiga djur samt att teatergruppen Viljan ger inspirationsteater längs Hälsans stig. Även en mindre mat-marknad med försäljning av mat från andra kulturer kommer att finnas vid Bussbyvallen.
Vid Bussbyvallens scen kommer dessutom Brukshundklubben att ha uppvisning samt 2019 års friluftsstipendium delas ut. Runt sjön finns även försäljning av fika, varmkorv, hamburgare, kolbullar med mera samt att du kan provsmaka godtemplardricka, exotiskt kaffe, svampsoppa samt pinnbröd och saft till barnen.

Arrangörerna bakom naturens dag är ett flertal föreningar och organisationer tillsammans med Örnsköldsviks kommun, Örnsköldsviks natur- och friluftsråd, Studie-främjandet och Tidningen 7.
– Under årets Naturens dag genomförs även en metetävling för barn upp till 15 år vid handikappbryggan vid Gimåtbron samt en cykeltävling för barn upp till 12 år vid Bussbyvallen. Ta med egen cykel om du vill vara med, säger kommunens friluftsstrateg Bosse Edman.

Dela med dig av denna artikel på: