Nyheter/Reportage

Så har det gått för entreprenörerna – bagageloppis nästa

I semesternumret kunde vi berätta om ett gäng unga entreprenörer som fick chansen att pröva på och driva verksamheter på bland annat Nyängets havsbad. Josefin Petterson, som varit ansvarig för inköp till kiosken på Nyänget, berättar lite om hur det har gått under sommaren och vad som väntar härnäst.

Att driva eget företag är inte alltid så lätt, något som Josefin och de andra i gruppen ganska snabbt fick insikt om.
– Flera av oss går ekonomiprogrammet i gymnasiet så vi har fått läsa på och har en viss kunskap sedan tidigare. Men att driva företag på riktigt är helt klart inte samma sak som att läsa om det i gymnasiet, säger Josefin och berättar att vädret har varit den största faran för deras verksamhet.
– Verksamheten på Nyänget påverkas mycket av vädret. Är det dåligt väder så kommer inte så många besökare, och i början fick vi en tung start just för att vädret inte var så bra.
– Men då det kom ett par veckor med riktigt bra väder så fick vi också mycket gäster, vilket har vägt upp för den tuffa starten. I det stora hela så har sommaren gått bra.

En viktig del av arbetet har varit att hitta på aktiviteter som kan locka besökare till havsbadet.
– Vi har ju varit flera olika personer med olika viljor och idéer om vad man kan göra, så det har inte alltid varit helt självklart att besluta vad vi ska göra. Det har fått blivit mycket kompromisser mellan oss, säger Josefin. 
– Bland det vi gjort under sommaren så har vi till exempel arrangerat Nyängetdagen, som var en dag vi fyllde med aktiviteter inriktade till barn. Bland annat så ordnade vi hoppborg, fiskedamm och prickskytte. Vi ville också ordna en beachvolleyboll-turnering, men de planerna gick inte igenom.

De planer som står närmast är dock det som händer redan nu på söndag, 11/8. Då bjuds nämligen på bagageloppis mellan klockan 11.00 - 16.00.
– Efter Nyängetdagen, som inriktade sig på barnen, så ville vi arrangera något för äldre. Därför kom vi på idéen med att anordna ett bagageloppis, säger Josefin.
– Tanken är också att det ska kunna vara en återkommande aktivitet som hålls då och då, även när vi inte längre har ansvaret över Nyänget.

Bagageloppis är precis vad det låter som; en loppis där bagaget på bilen är varuhyllan. Fast i Nyängets loppis så kommer det också vara tillåtet att dyka upp med ett välfyllt släp.
– Man får komma dit både med antingen bara bil eller bil och släp. Det är möjligt att boka en plats i förväg, men vi har också drop-in för den som vill komma dit och sälja. Vi har ett begränsat antal platser, så det är först till kvarn som gäller. 

Men efter att sommarens aktiviteter är genomförda så är arbetet inte över för gruppen. Ungdomarna ska nämligen driva verksamheten på Nyänget i ett år, vilket då också innebär att hitta på aktiviteter under vinterhalvåret. Just nu har de inget konkret på gång, men Josefin berättar att de har lite idéer på vad de kan arrangera.
– Vi funderar på att kanske hålla i grilldagar under vintern, och att låta barn komma och pröva på att åka skridskor. Men vi har inte bestämt oss ännu. Fokus just ligger fortfarande på sommarsäsongen.

Bagageloppisen är mellan klockan 11.00 - 16.00, nu på söndag 11/8. Den som vill boka en plats gör det genom att skicka ett mail till nyanget.havsbad@gmail.com

 

Publicerat