Nyheter/Reportage

Ett smycke i skärgården

I sundet mellan Vågön och Grisselön ligger Grisslans fiskeläge som anlades av Gävlefiskarna på 1500-talet. Ett smycke i vår fantastiska skärgård som sedan flera år endast har sommarboende. Men med en fin sammanhållning.

Relationer med goda grannar har de allra flesta stor nytta av, men kanske är det ännu betydelsefullare på små platser. Grisslan är utan tvekan ett sådant exempel där de boende sedan flera år tillbaka vant sig vid att hjälpas åt. 
– På en sådan här liten plats lär man känna alla. Vi har en del aktiviteter tillsammans, inte minst brandövningar, berättar intresseföreningens ordförande Nicke Andersson.
 Grisslans intresseförening bildades 1969 då kommunen överlät samlingslokalen till öborna. Så i sommar har det firats 50-årsjubileum i Grisslangården med stor uppslutning och innan årsskiftet hoppas man få besked från Jordbruksverket när det gäller bron och kanalen som binder samman de två öarna mitt i fiskeläget.
Den är nämligen i behov av renovering. 
– Vi lämnade in en EU-ansökan redan 2017 och nu räknar vi med att beskedet snart ska komma. Kanalen och bron är själva livsnerven på Grisslan, fortsätter Nicke Andersson. 

Under den senare delen av 1800-talet lämnade Gävlefiskarna det pittoreska fiskeläget och lokala fiskare tog över. Sent 20-tal fick fiskesamhället telefon, den egna skolan startades 1942 och elektricitet blev verklighet 1951. Numera är det alltså sedan länge fritidsboende och turister med tillgång till egen båt som befolkar fiskeläget.
– Det skulle vara fint med en turbåt så att även dagsturister skulle kunna ta sig hit ut. Här finns stora ytor och mycket att uppleva, säger Nicke Andersson och sneglar mot den 14-årige grannen Filip Törner som fixar med näten efter en av flera fisketurer.
Filip har nämligen blivit lite av Nickes fritidsfiskarlärling. För med en mamma barnfödd på Grisslan och en pappa som fiskardräng är det inte konstigt att Nicke Andersson vill bevara traditionerna.

– Det är roligt att få lära mig hur det fungerar och nu funkar det riktigt bra att både fiska och röka fångsten, säger Filip med ett stort leende.
Rökt sik är utan tvekan en av sommarens stora delikatesser. Och smakar självklart bäst långt ut i havsbandet.

Sikröra på Grisslan
Rensa en rökt sik och vänd ner det i en röra med två 2 dl creme fraiche, 2 dl majonäs, lite finhackad rödlök, dill samt salt och peppar. Lägg det sedan på en tunn- eller knäckebrödsmacka.

 

Publicerat