Nyheter/Reportage

”Oerhört vacker plats”

En av de båtar som kastat ankar under midsommarhelgen på Trysunda är en 10 meter lång segelbåt. Åke Silfwerbrand från Västervik är full av beundran för vad platsen har att erbjuda.
– Hur vackert som helst, säger den nyblivne pensionären som med sin hund Malte planerar nästa stopp i Skagshamn.

När Tidningen 7 under midsommarhelgen besöker Trysunda, en av Höga Kustens många pärlor till skärgårdsöar dit både Ö-viksbor och mer långväga besökare söker sig, ligger ett tiotal båtar kant i kant med varandra längs bryggan i den djupa viken. I den trivsamma stillheten blandas havets brus med ett lågmält sorl från båtarnas besättningar. I en 10,35 meter lång och 3,3 meter bred Aphrodite 33, döpt efter hans svärmor till ”Issan”, sitter Åke Silfwerbrand och bläddrar i den bok som inspirerat resan hit; boken ”Norrlandskust”, Svenska kryssarklubbens årsskrift från 2009 med beskrivningar av Norrlands gästhamnar från Öregrund till Haparanda. Själv är han från Västervik varifrån han lättade ankar två veckor tidigare. Det gamla fiskeläget Trysunda, med dess naturreservat, badvikar och klippstränder, är det första gången han besöker.
– En oerhört vacker plats. Skärgården längs Höga Kusten är imponerande, dessa höga öar avviker stort från varifrån jag kommer. Och kastvindarna gör det till en annorlunda segling.
Med över 30 års erfarenhet på havet tacklar han dock vindarna med vana. Kanske känns de värre för hunden Malte som under vårt besök trippar fram och tillbaka på relingen med nätta tassar och hårt viftande svans.  
– Nej, han trivs bra, bara det inte blir alldeles för guppigt. Men för hans skull ser jag alltid till att vara ute max 8-10 timmar.

Malte fick så klart följa med när husse inspekterade Trysunda till fots.
– Jag gick precis en promenad in till byn, väldigt sevärd och genuin. Atmosfären från det gamla fiskesamhället är verkligen kvar. Lite senare tänker jag ta med kameran för att fota det gamla kapellet, det var fantastiskt fint, säger Åke.
Som tidigare tjänsteman inom skogsbruket lockar hamnen i Husum, men näst på tur står Skagshamn med sitt surströmmingssalteri. Slutmålet är Töre, Sveriges nordligaste djuphamn. 
– Att segla är verkligen en tjusning, med tystnaden och havets krafter. Men om det blir för långa perioder med nordlig vind till Töre, då får det nog vara, då vänder jag om, säger Åke. 
Med tanke på hur mycket Åke verkar uppskatta Ö-viks skärgård får vi troligen se både honom och Malte igen – frågan är alltså bara om det blir förr eller senare.

Publicerat