Friluftsliv

Oupptäckta pärlor

Vår natursköna del av Sverige är fylld av besöksmål vi gärna återkommer till. Men det finns så klart mer att se; platser vi kanske aldrig skulle hitta till – om det inte vore för tips från andra.
– Det finns så mycket att upptäcka, säger Carina Olofsson som ligger bakom den livaktiga Facebookgruppen ”Smultronställen i Örnsköldsvik med omnejd”.

I Facebookgruppen ”Smultronställen i Örnsköldsvik med omnejd” är engagemanget för naturupplevelser och utflykter stort. Där delar medlemmarna med sig av bilder från vandringar och besöksmål både sommar och vinter, ofta med instruktion om hur du tar dig dit och vilka bekvämligheter, såsom grill eller bastu, som finns att tillgå. 
– Det är ett väldigt engagemang. Nya ansluter sig varje dag, berättar Carina Olofsson, som för fem år sedan startade sidan vilken i dag växt till över 4 300 medlemmar.
Själv är hon en friluftslivsentusiast av rang.
– Jag startade gruppen för att inspirera andra att komma ut i naturen och få fina upplevelser. Det ger energi och man blir på bra humör. Att grilla korv är alltid godare utomhus.

Genom åren har det dykt upp en hel del, för många, dolda pärlor till utflyktsmål. Carina har vid flera tillfällen mött gruppmedlemmar längs stigar och vid stugor som vittnat om att det varit just ”Smultronställen” som sporrat dem att leta sig dit.
En av hennes egna favoriter är Bratthusberget, som nås efter en bilfärd på 1,2 kilometer från Sidensjövägen i Gerdal.
– Du svänger av från Sidensjövägen mot Gerdal, eller så kan du parkera vid Haffstaskolan och gå tre kilometer. Grillplatsen ligger på en kulle med fin utsikt och där finns en stuga som alltid är öppen. Även gravröse för den intresserade.
Carina lyfter också fram Arnäsleden, där Räckebergsgrottan passeras, som hon menar är en bortglömd pärla. Även Antarsberget i Normesunda, med fin utsikt mot Anundsjön från den så kallade Pokerhyllan, som nås via en stig kantad av trä- och stentroll. Och Vikbottenberget med ny grillplats som bjuder på en rundslinga från botten och ner igen. Vid Gullviks parkering finns skylt om hur man hittar dit.
– Du har alltid en utsikt när du kommer upp på ett berg. Det är förunderligt att se Åsmasten från nya vinklar från Solands-berget i Domsjö eller Lisasberget på Dekarsön, säger Carina som också är en av kommunens friluftsambassadörer, med uppgiften att på frivillig basis dela med sig av naturupplevelser till de som väljer att följa kontot @friluftsambassador på Instagram.

Sina många utflykter till trots, fortsätter hon att överraskas av vad naturen i Örnsköldsvik har att ge. 
– Vi har en jättefin natur. På Ögeltjärns-berget har jag varit ofta, men genom frilufts-ambassadör-kontot såg jag en bild på en bänk, längst ut på berget med väldigt vacker utsikt. Dit hade jag aldrig gått annars. Det finns så mycket att upptäcka!
En snar framtidsplan för ”Smultronställen” är att göra alla platser med vindskydd sökbara. 
– Många frågar var det finns vindskydd och om platsen är lämplig för barnvagn eller rullstolar. Och det är i stort sett alltid någon på sidan som svarar. Det var också syftet med gruppen, tidigare saknade jag en liknande sida. Den har gått över förväntan, det är verkligen jätteroligt.

 

Publicerat