Du är här

2019-07-22 - Övrig kultur
Tomas Andersson (foto Patrick Degerman) besöker Dans & Spelstämman i Bredbyn (foto privat)

Tomas Andersson trollbinder

Dans & Spelstämma i Anundsjö kan stoltsera med ett några riktigt starka dragplåster till sommarens musikfest. Berättarmusikanten Tomas Andersson, tramporganisten Markus Falck och ungdomsfenomenet Mittfolk hjälps åt att skapa magi vid hembygdsgården i Bredbyn 27 juli.

– Plötsligt händer det! Efter en lång vinter, en trevande vår och två förkylningar händer det: Tomas Andersson tackar ja. Plötsligt slår löven ut, fåglar sjunger och allt är enkelt och ljust, jublar Maja Eriksson, en av arrangörerna till Anundsjö Dans & Spelstämma.
– Att Tomas Andersson tackar ja till att komma på årets dans- och spelstämma är fantastiskt och alldeles underbart. Som vi har tjatat, bönat och bett, i flera år och nu händer det!

Tomas Andersson är en berättare som trollbinder sin publik. På burträskmål levererar han historier om folk och deras öden, om liv som inte levts i den overkliga kändisvärlden, utan om ”okändas” öden men vars liv ändå blivit legendariska, om människor som levat på riktigt.
Själv säger Thomas: ”Jag ljuger mindre än vad alla tror. Verkligheten är oslagbar.”  

Tomas nära vän Markus Falck, från Jokkmokk, ringde några veckor senare och sa att han ville hänga på till Anundsjö, och arrangörerna fick anledning att jubla igen.
– Markus är legendarisk tramporganist i JP Nyström, riksspelman på fiol, durspelare av rang, excellent berättare och tillsammans med Tomas blir de en spännande duo som bjuder på berättelser om legender, låtar från norra Sverige och en massa humor, säger Maja.

Dans & Spelstämman bjuder i övrigt på länsungdomsfolkmusikbandet Mittfolk, work shops med Sveriges skickligaste vissångare Ulrika Bodén och spelmanstrion Anders Eriksson, Håkan Olsson och Urban Andersson, kams och kolbullar, kaffe och hembakt – och massor av dans.
– Dansa natten lång till låtar som bär dig över dansgolvet. Mitt i all grönska, musik och glädje dras du med i en alldans, en polska griper tag i dig, berättelsen från förr väcker minnen till liv och du befinner dig i ett sammanhang där tiden står stilla. Det kan bli ett av sommarens finaste minnen.

Arrangörer av Anundsjö Dans & Spelstämma är Örnsköldsviks folkmusikförening, Anundsjö hembygdsförening, Anundsjöringen och Nolagillet.

Dela med dig av denna artikel på: