Du är här

2019-07-11 - Mat & dryck
Emelie Hedlund, Restaurang Public. Foto: Håkan Nordström

Läskande sommardrinkar

Emelie Hedlund från Restaurang Public i Örnsköldsvik utsågs till årets bartender under Restauranggalan i februari. För Tidningen 7:s läsare har hon tagit fram tre exklusiva drinkar för varma sommardagar.

– En bra sommardrink ska vara läskande och isig. Melonkyssen är jag särskilt stolt över, det är nog den bästa sommardrink jag gjort och väldigt lätt att göra hemma, säger Emelie.
För en lokalare touch har hon valt Hernö gin som bas i drinken Gin Passion. Den kommer med två alternativ – havtorn och hjortron. 
– Att använda så lokala råvaror som möjligt tycker jag är viktigt. Just havtorn är väldigt bra att kombinera med gin. Den här drinken är välbalanserad och har en bra beska. Välj hjortronsylt om du föredrar en fruktigare smak.
Drink nummer tre, en alkoholfri, blev favoriten hos en jurymedlem under ett blindtest.
– Den är väldigt somrig och enkel. Jag brukar ofta säga att ”less is more”, säger Emelie Hedlund. 

Mellonkyss
Ca 10 cl juice från vattenmelonklyfta
1/2 färskt pressad lime
4 cl Midori melon liqueur
2 cl Grenadin

Skär bort skal och kärnor från den kylskåpskalla vattenmelonen. Skär i småbitar, mixa i blender med färskpressad limejuice, Midori melon liqueur, Grenadin och cirka 1 dl is. Häll över i ett margarita/cocktail-glas. Garnera med färsk vattenmelon.

Gin Passion
4 cl Hernö gin
3 cl passionsjuice
2 cl äggvita
1/2 pressad färsk citron
Alternativ: 
1 msk hjortonsylt 
eller 
1 msk havtorn + 1,5-2 cl sockerlag

Häll alla ingredienser i en shaker, fyll på med is och skaka kraftigt. Sila ned i ett kylt cocktailglas. Välj antingen hjortron eller havtorn för olika smakupplevelser – om du väljer havtorn ska du även tillföra sockerlag.

Free summer (alkoholfri)
6 cl tranbärsjuice
3 cl banansyrup
1 banan, mosad med lite socker
1/2 färskt pressad lime
Sprite

Häll allt i en shaker, fyll på med is och skaka kraftigt. Häll/sila ned drinken i ett highballglas och toppa med lite Sprite.

 

Dela med dig av denna artikel på: