Utställning

Body & Soul möter blomningen

Bill Olson och Eva Skåreus ställer ut i Köpmanholmen – och Arkivsalen i Fabriksträdgården invigs.

– Kan vi göra så här? undrar Bill Olson och visar en skiss hur han tänkt sig ett fotokollage som ska illustrera den kommande utställningen i Tvättstugan och invigningen av Arkivsalen i Köpmanholmens Fabriksträdgård.
Det blev inte riktigt som Bill föreslog, men närapå – och samtidigt får ju våra läsare se den skiss som han på sitt alldeles eget speciella sätt snodde ihop.

Tvättstugan på Bruksvägen 27 i det före detta fabriksområdet i Köpmanholmen, och den mer och mer framväxande kultursatsningen Köpmanholmens Fabriksträdgård kommer allt närmare varandra. Bill Olson arrangerar för fjärde sommaren en utställning i Tvättstugan och i Fabriksträdgården blir det invigning av Arkivsalen, där Eva Skåreus är den drivande kraften. Och just Bill och Eva ställer i sommar ut tillsammans.
– Jag har komprimerat och kondenserat det till Eva och mig. Det blir ett försök att skapa en koppling mellan hennes estetik och min serie ”Body & Soul”, som nog handlar om en man med någon form av klimakteriebesvär – ett möte mellan mina fläktande målningar och Evas färgstarka verk, förklarar Bill.

Eva kommer att visa en antal personliga bilder i serien ”I trädgården” – och där finns kopplingen till rubriken här ovan, som Bill också föreslog samtidigt med sin idé till fotokollage.
– Flera av mina bilder är en kombination av digitala utskrifter och akvareller, men mitt största konstverk är Arkivsalen, säger Eva, som tillsammans med Katarina Arnquist började planera Fabriksträdgården redan 2013.

Idén med det stora projektet är att fylla ett stort tomrum med sådant som kan ge mening åt området, och samtidigt skapa en koppling till historien. Första delen – Piren – invigdes 2015, och hösten 2017 fick man klart med ytterligare finansiering för Arkivsalen som invigs i sommar.
– Det blir ett arkiv av material som är knutna till fabriksområdet. Ungefär som en knappsamling men i stort material, sorterat i fack. Grundidén har varit att jobba med kulturarvet, men i stället för att bevara det gamla har vi skapat något nytt som har att göra med det här området, berättar Eva.
Bark, asfalt, tegel, en stapel virke, kedjor och ett stort rostigt kugghjul är delar som ingår i Arkivsalen. Här står också en samling rör, både rostiga och glänsande, som man kan spela på.

Fortsättningen av arbetet med Fabriksträdgården blir att plantera prydnadsaplar, som finansieras med en sorts crowdfounding.
– Vi går ut bland allmänheten, framför allt här i Köpmanholmen, med erbjudande att köpa ett träd eller en andel. Det ska bli 16 träd i en dubbel rad efter Arkivsalen och vi har redan klart med åtta träd som vi ska plantera i höst. Det är fantastiskt att människor är så positiva och vill ge pengar till det här, träden är ett jätteroligt projekt och de kommer att blomma så härligt på våren. Utställningen och Arkivsalen blir en manifestation av vår kapacitet, vilket kanske kan låta lite pretentiöst. Men vi vill visa upp vad vi kan, samtidigt som vi har en ambition att se framåt, säger Eva och får medhåll av Bill.
– Det här ger näring till historien, det vitaliserar både minnet, traditionen och nuet och det är viktigt för framtiden. Vi vill visa en framåtanda med Tvättstugan och Fabriksträdgården, vi vill skapa något som är här för att stanna och vi vill med bästa förmåga och med egen kraft utveckla det här området.

Utställningen, som har rubriken ”Svart på vitt å vilka färger!” har vernissage lördag 20 juli 12.00, då det också blir musik med basisten Rickard Jokela. Utställningen visas 12.00-16.00 till och med 5 augusti. Arkivsalen invigs 10 augusti 15.00 och även då blir det musik, den här gången med slagverkaren Mikael Emsing.
­– Vi kör ett kort invigningsprogram, Lars Ahlström håller tal och så bjuder vi på falukorv och pilsner, säger Eva och tillägger:
– Arkivsalen hade aldrig varit vad den är idag utan det fantastiska lagarbete som möjliggjort den. Lage Kjellqvist, Karl-Anders Boman och jag har stretat på, lagt massor av timmar och arbete på att bygga, konstruera och hitta lösningar på alla problem som uppstått under arbetets gång. Därtill har fler frivilliga krafter bidragit, för att inte tala om alla kunniga hantverkare som bjudit på sitt arbete eller gjort en insats för en billig penning.

Publicerat