Bra att veta med Webben 7

Ta hand om er i solen

Sola gärna men lagom länge och med bra solskyddsmedel. Var också extra noga med att skydda barnen – de saknar samma pigmentskydd som vuxna.

Att sola har som bekant en mörk baksida – att exponeras för länge kan leda till att du utvecklar hudcancer, en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten ökar antalet fall fortfarande snabbt och en av de stora riskfaktorerna är att bränna dig redan som barn. 
Barnens hudceller är nämligen extra känsliga och saknar förmågan att skapa samma pigmentskydd som vuxna. Därför ökar risken att utveckla malignt melanom som vuxen om du i yngre år fått flera brännskador. Många års UV-exponering kan också ge upphov till grön starr och även här är det särskilt viktigt att skydda barns ögon som är ännu ömtåligare än vuxnas.

I slutet av 2018 släppte Strålsäkerhetsmyndigheten en rapport som visar att svenskarnas attityd till att sola och använda solskydd utvecklats i en positiv riktning. Den varma sommaren ledde visserligen till att fler personer brände sig, men undersökningen slår fast att en stor del av föräldrarna skyddar sina barn mot solen. 
– Ett positivt resultat i årets undersökning är att vi ser att vårt långsiktiga arbete med att förändra människors beteende börjar ge resultat, säger Hélène Asp, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten. Att föräldrar skyddar sina barn mot solen är jättebra eftersom vi vet att risken för hudcancer senare i livet ökar om man bränner sig som barn.
Enligt rapporten har också andelen personer som inte är intresserade av att vara solbruna ökat från 34 procent till 41 procent.
– Det är en stadig ökning sedan 2016 och det tolkar vi som att idealet att vara solbrun håller på att förändras, vilket är glädjande, säger Hélène Asp.

Solråd

  • Det bästa skyddet är kläder (kontrollera ljusinsläppet genom att hålla upp plaggen mot ljuset), hatt (helst med brätte på minst 7,5 cm) och solglasögon. Även billiga solglasögon blockerar UV-strålning. 
  • Solen är som starkast när den står som högst på himlen, vilket den gör mitt på dagen klockan 11-15 sommartid. Njut av att pausa i skuggan.
  • Barn under ett år ska inte alls vistas i solen. För äldre barn är kläder alltid det bästa solskyddet. 
  • Komplettera med solskyddsmedel där kläder inte skyddar. Använd vattenfast medel och se till att smörja in ett tjockt lager för att det ska ha effekt. Välj hög faktor (minst 30) som skyddar mot både UVA och UVB. Glöm inte att upprepa efter några timmar eller efter bad.
  • UVA: UVA-strålning står för den största delen av solens strålar som når jorden och är den strålning som tränger djupast ner i huden. Den gör så att pigmentet mörknar och huden blir tjockare och med tiden rynkig.
  • UVB: UVB-strålningen gör att vi bränner oss om vi vistas för länge i solen. Brännskadorna ger skador i cellernas DNA, vilket kan leda till hudcancer. UVC filtreras helt bort av ozonlagret.    

Om du bränner dig
Tänk då på att låta huden vila helt från solen så att huden hinner läka. Det finns särskild anledning att vara försiktig när du är på stranden eftersom du där vanligtvis utsätts för starkare UV-strålning än i en stad. Anledningen är att det oftast är fri horisont vid en strand. Därmed utsätts du både för den direkta solstrålningen och för den spridda strålningen som kommer från himlen. Men tänk på att det inte bara är vid stränder solen kan ge skador. Det är viktigt att du skyddar dig även när du är på sjön, golfbanan eller håller på med trädgårdsarbete, eller är på andra platser där du exponeras för solens strålar.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten, cancerfonden.se

LÄS MER OM SOLEN PÅ CANCERFONDEN.SE HÄR.  

Publicerat