Du är här

2019-07-11 - Nyheter/Reportage
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Som hämtat ur en tavla

Vyerna, badplatserna, skogen och sjöarna – säg den som inte drar efter andan när Nordingrå visar upp sig från sin bästa sida. För den konstintresserade bjuder området också på ett pärlband av gallerier att besöka i sommar.

Kliv på båten från Barsta eller den pittoreska skärgårdsbyn Bönhamn, där fiskeskutorna en gång i tiden dagligen puttrade i kapp med måsarna, ut till Högbonden med dess fyr och vandrarhem. Känn värmen mot bar hud på de stenhällar som sedan tusentals år slipats kala av havet på den fyra kilometer långa kuststräcka kallad Rotsidan – en fröjd för alla sol- och badsugna. Men låt dig kanske framför allt insupa den atmosfär som fått konstnär efter konstnär att inspirerat greppa sina verktyg och hastigt skrida till verk på uppspända dukar. För inte nog med att Nordingrå sägs vara Höga Kustens hjärta – otvivelaktigt är området också konstnärernas mecka. 

Här genomförs årligen den i gallerier och ateljéer stora och utspridda samlingsutställningen Nordingrå konstrunda, under vilken besökare kryssar mellan ett 30-tal lokala konstnärer, yrkesverksamma såväl som amatörer, med ett rött sjömärke som ledstjärna. Tidigare mer sporadiska diton såg Kiörningsgårdens Birgit Dahlgren till att knyta samman 2008 och med konstrundan som sammanflätande högtid lever och frodas den starka konsttraditionen i Nordingrå som aldrig förr.
För sommarens konsthungriga turister som missat konstrundan råder ingen brist på föda; på årets officiella karta finns markerat vilka konstnärer som även tar emot övriga tider på året. En sådan kan förslagsvis hittas i butiken Myllerska Hantverket i Vännersta, Nordingrå där bland andra Annikka Kronlid Arvidsson, själv konstnär som med sin make Mikael Arvidsson delar ateljé i Mädan, tar emot. 
Den som svänger in från E4 i Ullånger har alltså en underskön dagsutflykt i kulturens tecken att se fram emot bland skogar, sjöar, berg och det alldeles speciella norrländska ljuset som konstnärerna alltjämt försöker fånga. Och mitt i landskapet, som ett stort, ståtligt flaggskepp, står Mannaminne; allkonstnären Anders Åbergs skapelse och livsverk där svunna tider blandas med inslag från världens hörn i en lekfull och eftertänksam helhet. Solveig Nordlunds film från 2014 om Anders Åberg och hans Mannaminne finns just nu tillgänglig på SVT Play. Precis som Nordingrå väl värd en titt – och en repris.

Dela med dig av denna artikel på: