Du är här

2019-07-11 - Nyheter/Reportage
Foto: Håkan Nordström

Här grejar unga entreprenörer

Nio unga entreprenörer har kommit överens med kommunen och driver från och med nu Friluftscentralen i Själevad och Nyängets havsbad och isbana.
– Vi lär oss mycket av att driva det på egen hand, säger Josefin Pettersson.

Via kommunens projekt Entreprenörsarena har nio ungdomar tagit på sig att driva anläggningarna där var och en av entreprenörerna har sin egen enskilda firma. Det innebär att fem av dem tar ansvaret för Nyänget och fyra för Friluftscentralen.
– De har gett ett ansvarsfullt och engagerat intryck. De går in för att skapa något för andra och för att vara ambassadörer för Örnsköldsvik. Förhoppningen är att de med sina idéer ska utveckla något som lever vidare och inte bara blir en tillfällig sommarfluga, säger Dennis Ingvarsson, utvecklingsstrateg, som tillsammans med fritidskonsulenten Mikael Westman, ansvarar för projektet.
Affärsidéerna kommer först att stämmas av mot ett mentorrråd där Nyföretagarcentrum, Modern Ekonomi och Höga Kusten Destinationsutveckling medverkar.
Och någon brist på idéer verkar det inte vara.
– Vi har öppet i kiosken på Nyänget alla dagar oavsett väder och har många idéer när det gäller aktiviteter. Det är bara fantasin som sätter hinder, säger Willy Norberg och nämner beachvolleyboll, boule, bilbingo, grillkvällar och ett flertal barnaktiviteter.
– Det här är en otroligt bra möjlighet att verkligen få känna på hur det är att driva eget. På gymnasieprogrammet lär vi oss mycket i teorin, men det här blir verkligen i praktiken, fortsätter han.
Avtalet med kommunen sträcker sig ett år framåt och enligt Dennis Ingvarsson är intresset bland gymnasieelever för att driva eget relativt stort.
– Ja, det är många som svarar ja på frågan om man någon gång vill driva en egen firma. Det här blir på sätt och vis ett första smakprov.
På Nyänget där de unga entreprenörerna ansvarar för hela anläggningen med tillhörande parkering och uppställningsplats för husbilar och husvagnar lär det bli folkligt under soliga och varma sommardagar. Den stora utmaningen är när vädergudarna inte är lika nådiga och under vinterhalvåret.
– Men vi har idéer och planer för det också. Till vårvintern är det exempelvis bara att hålla tummarna för en bra havsis. Då kommer det hända många bra grejer, säger Willy Norberg.

Entreprenörer Friluftscentralen: Olle Grönroos, Viktor Karlström, Karl Hållander, Josephine Franzén Keyes. 
Epost: friluftscentralenovik@gmail.com
Entreprenörer Nyänget havsbad: Josefin Pettersson, Wilma Olsson, Emil Westman, Lisa Sundell, Willy Norberg.
E-post: nyanget.havsbad@gmail.com

 

Dela med dig av denna artikel på: