Friluftsliv

Fiskekompisar i vått och torrt

När Arvid Hagström och Anton Norberg träffas är det fiske som gäller, oavsett väder och årstid. Möt två vinnarskallar som drömmer om de stora fisketävlingarna.

Solen försöker ta sig genom molntäcket och båten på sjön driver lite i vinden. I båten står fiskekompisarna Arvid och Anton stadigt sida vid sida och kastar med full precision. Dragen landar tungt i vattnet, just vid strandlinjen och med vana rörelser vevar de in, väljer en ny riktning och kastar igen.
De möttes på Sommardragets fiskeläger i Avasund för tre år sedan. Trots att Anton, med sina 17 år, är tre år äldre än Arvid startades en vänskap och de visade sig ha samma syn på vad som är grejen med att fiska.
– Det är roligt för samtidigt som man slappnar av är man helt vaken i kroppen för att inte missa ett hugg, säger Arvid.
– Ja, det kan vara helt lugnt och stilla och så plötsligt kommer ett hugg och det blir kaos med drag, håvar och spön som flyger runt i båten, säger Anton. Men det är hela upplevelsen runt omkring också, att tända en eld, grilla och laga mat och alla förberedelser innan.
Korta fisketurer sträcker sig normalt över tre till fyra timmar men ofta är det hela dagar som gäller, från tidig morgon till sen kväll.
– Inför längre turer och om vi ska tävla går det minst en halv dag till förberedelser, säger Arvid. Vi gör handlingslistor för mat och dryck, går igenom utrustningen och bestämmer vilka spön, drag och andra saker vi ska ha med.
Prylarna är en viktig del av fisket för killarna men också en av få nackdelar.
– För mig är det enda nackdelen, säger Arvid. Att man vill ha så mycket bra grejer och att de är så dyra.
– Det är nog tur att vi inte har koll på hur mycket pengar vi lagt ner, säger Anton. Men det är värt mycket att ha bra grejer även om man klarar sig bra med billigare utrustning också.

Killarna fiskar ofta från båt och har, tack vare sina pappors fiskeintresse, ett par att välja på. Just i dag ska de fiska från Arvids båt, en grön Alumacraft 1236. Den är lätt och har en platt botten som passar bra i svåråtkomliga och grunda fiskevatten.
– Jag köpte den förra sommaren, för pengar jag tjänade på att hugga gärdsgårdsvirke, säger Arvid.
Inför fisket fylls båten snabbt upp med hinkar, väskor och lådor, alla fulla med olika drag. Flera spön får följa med och ekolodet med tillhörande batteri kopplas in.
– Vi har alltid för mycket saker med oss i båten, skrattar Anton. Av alla drag vi tar med använder vi kanske en procent, men man vill inte riskera att sakna något där ute. 
Ju mer grejer de drar med sig desto större kaos blir det i båten när fiskarna hugger. Det visar sig att de har lite olika inställning till det där med att städa efter avslutat fiske. Arvid gör det alltid direkt efteråt, medan Anton gärna skjuter på det.
– Det ångrar jag alltid när jag ska ut igen och måste börja med att städa och sortera.

Fisketävlingarna hör till höjdpunkterna och på frågan om det är viktigt att vinna svarar killarna i munnen på varandra.
– Det handlar helt klart om att vinna och vi är tävlingsmänniskor som blir griniga när vi förlorar.
Deras andra tävling var i höstas i Betescupen, en nationell tävling med närmare 500 registrerade lag som under en period fiskar på var sina håll i landet och rapporterar in sin fångst. Det blev en fin placering trots att tävlingen slutade på ett tråkigt sätt.
– Vi pendlade mellan tredje och fjärde plats mot slutet och fick en gädda på 90 cm, säger Anton. När jag skulle kroka av den fick jag kroken i fingret. Det blev skjuts till sjukhuset med bara en timme kvar av tävlingen.
– Jag fick fortsätta fiska på egen hand och vi slutade på en femte plats, säger Arvid. En gädda på 90 cm skulle vi rycka på axlarna åt normalt men när det är tävling blir det ännu mer kaos när vi får hugg för då vill man ju absolut inte tappa fisken. Fast när det blir kaos blir ju den risken bara större.
Drömmen är att vinna stora tävlingar och att starta i ett SM-kval men också att få åka runt i landet och upptäcka nya fiskevatten med andra arter och att lära sig nya metoder.
– Vi följer flera svenska fiskeprofiler på Instagram och ser filmer från fisketävlingar och annat på Youtube, säger Anton. Man lär sig mycket där och får inspiration att testa saker själv. Det gör man ju också genom att prata med andra som fiskar mycket, även om inte alla är så villiga att dela med sig.
– Vi är också lite hemliga och berättar inte så gärna var vi fiskar, fyller Arvid i. Man vill inte locka för många till sina favoritplatser.
Gäddfiske är en av favoriterna för både Arvid och Anton som gillar kampen när fisken hugger. 
– Gäddorna kan vara rätt brutala, säger Anton. Jag gillar verkligen att fiska i fjällen också, det blir en naturupplevelse med allt det som är runt om.
– Norge är en favorit för mig, säger Arvid. Vi har åkt dit med familjen flera somrar och det är häftigt att sitta i en båt på fjorden intill en klippvägg där fjälltoppen är snötäckt och ekolodet visar på 300 meters djup.

Tack vare Antons EPA-traktor är de inte längre beroende av att föräldrarna skjutsar. 
– Får vi välja fiskar vi helst på egen hand, även om det så klart alltid finns saker vi har kvar att lära oss från våra pappor, säger Arvid.
Flugfiske vill båda bli bättre på, en svår metod som kräver mycket övning.
– Vi vill ju fiska så mycket så det finns för lite tid att öva, säger Anton. Dessutom är det rätt korta perioder som flugfisket är riktigt bra, vid kläckningstiden, och fiskarna är så selektiva så man måste veta exakt vilka grejer man ska välja för att öringen ska vilja ta.

Fiskekompisarna lever för sitt intresse, sommar som vinter, och har svårt att svara på frågan om de aldrig tröttnar.
– En gång var det nära, när det var minus 27 och jag tappade mina handskar, skrattar Arvid. Men det finns inget dåligt väder. Hård vind kan ställa till det på sommaren men det är bara åska som kan hindra oss från att fiska.

Publicerat