Nyheter/Reportage

Nya regler för fiske längs kusten

Från och med den 1 september införs nya fiskeregler längs kuststräckan från Västernorrland till norra Uppsala län. Bland annat begränsas fiske med nät.

För att stärka de kustnära bestånden av fisk så lämnade Havs- och vattenmyndigheten, HaV, tidigare i år in förslag på åtgärder som borde göras längs kuststräckan. Nu är det klart att nya fiskeregler börjar att gälla från och med den 1 september:

  • Fiske med mängdfångande redskap såsom nät begränsas till tider på året och till vattendjup som inte riskerar att fisket sker då fisken är som mest ansamlad. I stort innebär det att nätfiske mellan 1 september till och med 10 juni endast är tillåtet på djupare vatten än tre meter, samt att nätfiske på samtliga djup är förbjudet mellan 15 oktober och 30 november. 
  • Minimimåttet för öring höjs från 40 till 50 cm så att samma regler gäller längs hela Östersjökusten. Det införs även en fångstbegränsning i fiske med handredskap och ryssjor vilket gör att det bara är tillåtet att fånga en vild öring per person och dag. Odlad fisk som finns i kustområdet ingår inte i begräningen. Fiskare kan känna igen odlad öring från vild öring då odlad öring har en bortklippt fettfena.
  • Minimimåttet på gös höjs till 45 cm och maximimåttet sätts på 60 cm.
  • Du får fånga och behålla högst tre fiskar av den sammanlagda fångsten av gädda och gös.

Du kan klicka här för att komma till HaV:s hemsida där du kan läsa mer.

 

Publicerat