Nyheter/Reportage

OKN flyttar till Bäckfjärden

På sommarhemmet vid Bäckfjärden, Genesmon, träffar vi tre representanter för två föreningar som bestämt sig för ett nära samarbete. OK Nolaskogsarna och IOGT-NTO Domsjö ska tillsammans lyfta platsen till ytterligare höjder.

Orienteringsklubben OK Nolaskogsarna har under en längre tid sett sig om efter en ny klubblokal anpassad för verksamheten. Efter fjolårets succéfyllda jättearrangemang; O-Ringen i Höga Kusten, har föreningen, likt övriga orienteringsklubbar i Örnsköldsvik, fått ett rejält uppsving av antalet medlemmar och när det dessutom blev en slant över har tiden varit mogen att ta ett stort steg i klubbens historia.
– När det stod klart att vi skulle arrangera O-Ringen tog vi beslutet att vid ett eventuellt överskott skulle det inte enbart falla in i den löpande verksamheten. Vi ville öronmärka en större summa för ett faktiskt projekt, vilket inte minst gjort våra ideella medlemmar än mer engagerade, berättar Jan Åhlund.

Han är projektansvarig för klubbens ambition om en ny klubblokal. Bygglov finns inte än, men får de inblandade som de vill blir det ett nybygge på den öppna ytan strax bakom IOGT-NTO-ägda Sommarhemmet. En byggnad som ska skräddarsys för föreningens behov med flera omklädningsrum, många duschar, toaletter samt bastu- och gemensamhetsutrymmen. Eftersom OKN alltid haft Domsjö- och Vårby-området som sin hemmaplan har platsen varit välbekant och dialogen lång med den lika välbekanta nykterhetsorganisationen.
Så nu blir tankarna på samarbete verklighet.
– Vi gillar varandra och delar många värderingar kring inte minst friskvård och hälsa. Förhoppningen är att vi kan växeldra varandra och tillsammans se till att allt fler människor får uppleva den här fantastiska platsen och intilliggande område, säger Gunnar Eklöf, ordförande i IOGT-NTO Domsjö, och fortsätter:
– Många föreningar kämpar på var sitt håll och inte minst med byggnader. Förhoppningsvis blir vårt samarbete med OK Nolaskogsarna något som kan sporra andra att samverka och hitta liknande lösningar.

 

Publicerat