Nyheter/Reportage

Tidsplanen håller för Markus

Den 14 augusti förra året togs det första spadtaget för nya Strandkajen i Örnsköldsviks inre hamn. Och 1 februari nästa år är det inflyttning för lägenhetsinnehavarna, butiken och de två restaurangerna.
– Tidsplanen håller och det ser lovande ut, säger Markus Näslund.

Efter en lång och sagolik hockeykarriär och därefter fortsatta uppdrag lämnade Markus Näslund ishockeyn 2014 för att satsa på en ny bana i livet. Nu är han affärsman med allt vad det innebär och som delägare i Rödkullen Panorama planerar han sedan länge att bygga en hel by i Åredalen. Ett miljardprojekt som kommer att ta tio till femton år att färdigställa. 
Strandkajen i Örnsköldsvik är inget litet bygge, men betydligt mindre vid en jäm-förelse och som nu tar mer form för varje dag som går. 
– Många är nyfikna och ser fram emot inflyttning och det är så klart väldigt positivt, säger Markus som redan för fem år sedan började snegla på att göra något av området.
– Då var jag engagerad en del i Fjällräven som ägde marken och fick uppdraget att undersöka möjligheterna. På den vägen är det och det känns jätteroligt att få göra något av en tidigare ganska mörk fläck utan liv och rörelse, men med stor potential.

Förhoppningen är att Strandkaj-projektet tillsammans med Arken, Elite Hotell och Resecentrum ska bidra till att Örnsköldsviks stadskärna utökas och delvis förskjuts till ett av stadens attraktivaste områden. I bygglovet finns det enligt Markus möjlighet att bygga ytterligare en våning, men huskropparnas nuvarande höjd fick räcka.
– Ja, jag tycker att det räcker gott och väl. Det får ju inte se ut som en vägg från havet, husen bakom ska också synas och det ska ju harmonisera med övrig bebyggelse.
Hans vardag jämfört med för fem-sex år sedan är annorlunda. Numera följer han Modo Hockey med intresse på avstånd och är åskådare när sonen Alex spelar. I övrigt håller han även ett och annat öga på NHL.
– SHL tittar jag däremot inte alls på längre. Inte sedan Modo åkte ur, men förhoppningsvis blir det annorlunda framöver, fortsätter Markus.
Bredvid engagemanget i Åre och på Strandkajen är han delägare i par andra bolag. Snart 46-årige Näslund har med andra ord inga problem med att fylla sina vardagar och han är ingen före detta idrottsstjärna som sitter hemma i soffan och funderar på hur nästa dag ska se ut.
– Jag har full sysselsättning, men är väldigt lyckligt lottad som kan styra min almanacka.

Sommaren tänker han i så stor utsträckning som möjligt spendera med familjen i huset och i sjöboden ute på Brännudden i Ulvöhamn. Och när sommaren blir höst har det hänt ännu mer med Strandkajen och ytterligare steg har tagits mot ett färdigt byggprojekt.
­­– Jag hoppas att det fortsätter med byggen på Varvsberget, på Kusthöjden och på andra ställen i Örnsköldsvik. Både bostäder och investeringar som gör att företag och industrier törs satsa. För dom som är villiga att göra det är det så oerhört viktigt att man får den assistans som krävs.

Publicerat