Fotboll

”En fantastisk prestation”

Herrarna i fotbollslandslaget skapade fotbollsyra förra sommaren. Nu är det damernas tur och en starkt bidragande orsak till att Sverige spelar VM-semifinal mot Nederländerna i kväll heter Sofia Jakobsson.
– En fantastiskt prestation. Mot Tyskland var hon en av planens absolut bästa, säger Frida Östberg.

De har fyra starka kort gemensamt. Fotbollslandslaget, framgångar i VM, Örnsköldsvik och sist, men inte minst; moderklubben Hägglunds. Frida Östberg är sedan flera år tillbaka numera expertkommentator på uppdrag av SVT och kan på nära håll följa Sofia Jakobsson och landslaget på plats i Frankrike.
Ett landslag som har mycket gemensamt med det som Frida Östberg representerade under 2003 i USA och som slutade med final och ett VM-silver.
– Jag är lyckligt lottad som får följa laget på så här nära håll. Gruppen, sammanhållningen och hur de kollektivt tar hand om och peppar varandra påminner mycket om hur det var i vår trupp den gången, berättar Frida.

Efter lördagens stora framgång mot förhandsfavoriterna Tyskland, och inte minst Sofia Jakobssons fullträff och starka insats, är plötsligt en VM-final inte orealistiskt längre. På papperet är europamästarinnorna ett mycket bra lag, men enligt experterna inte lika starkt som Tyskland.
– Nederländerna har i princip samma lag som tidigare, men har inte samma form och jag tycker att spelarna börjar se ganska trötta ut. Omställningsspelet är Sveriges stora styrka och jag tror det kommer att bli mycket av den varan i semifinalen.
Frida Östberg har bara lovord att säga om Sofia Jakobsson som, om inget oförutsett inträffar, nu är en given startspelare.
– Hon har växt ju längre turneringen gått och snabbheten i djupled gör att hon passar perfekt mot lag som Tyskland och Nederländerna, säger Frida som inte blir förvånad om ö-viks- och HIoFK-kollegan på nytt får en framträdande roll.
Tjejen från Bussbyvallen kan med andra ord skjuta Sverige till VM-final.
– Sverige har en jättechans att nå finalen, men oavsett hur det går är det här en stor framgång för svensk damfotboll som alla inblandade är så otroligt väl förtjänta av, säger SVT-experten Frida Östberg.

Publicerat