Du är här

2019-07-05 - Utställning
  • Kjell Landfors ställer ut i Brynge konsthall. Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Fågel, fisk och mittemellan

– Jag har ett respektfullt förhållande till naturen, och ett lekfullt förhållande till kulturen.
Det säger Kjell Landfors som i juli visar en mycket varierad utställning i Brynge konsthall.


Inventore, Hugin & Munin, Sunds Flamma – tre skulpturer som de flesta ö-viksbor nog känner igen. Den stora bronsskulpturen Inventore har länge varit ett uppskattat blickfång utanför Arken, korparna Hugin & Munin har suttit och spanat på ett par olika ställen – och en av dem har även varit på flykt en period sedan någon brutit loss den från sin piedestal – och den säregna Sunds Flamma vaktar utanför Sundhem. Även den utsatt för vandalism vid ett tillfälle.
– Visst är det väl märkligt att man ger sig på konst, säger Kjell Landfors, som ägnat sig åt konst hela sitt liv, aldrig ångrat sitt yrkesval och påtalar att han känner stor respekt för alla konstnärer genom tiderna.

Kjell Landfors växte upp i Själevad men lämnade som 18-åring Örnsköldsvik för studier på Konstfack i Stockholm. Det är i huvudstaden han fortfarande lever och är verksam, även om han under mer än tio år hade Milano i Italien som hem.
– Nu känns det väldigt roligt att få ställa ut här i Brynge, lokalen är vacker och samtidigt känns det lite nostalgiskt att ställa ut i Ö-vik.

I Brynge konsthall visar han verk från de senaste tio åren, naturmåleri blandas med fantasifulla skulpturer och utställningen ger en bild av hur mångsidig, kreativ och full av skaparglädje Kjell Landfors är. Här finns en orange skulptur byggd av sånt han hittat på gatan – ”ett porträtt av min kvinna” säger han och skrattar – och en med den kluriga titeln ”Dreibein Einstein”.
– Det är så förbannat onödig, säger Kjell när han berättar hur den kom till.

Utställningen arrangeras i ett samarbete mellan High Coast Art Valley, Örnsköldsviks museum och konsthall och Bjästa Konstförening. Vernissage är det nu på lördag 6 juli 12.30 och sedan har konsthallen öppet 12.00-16.00 varje lördag och söndag under juli. Och besökarna har en mycket varierad utställning att se fram emot.
– Det är fågel, fisk och mittemellan. Jag ska göra mitt bästa för att det ska bli så bra som möjligt här inne, säger Kjell.

Dela med dig av denna artikel på: