Du är här

2019-07-04 - Utställning
Blånagla. Foto: Jenny Vinterqvist

Blånagla – filmen

2014 hade ”Blånagla” premiär och flera somrar har det stora kulturprojektet visats på gamla dansbanan Orrviken i Husum. Nu till helgen blir det premiär för en film på samma tema, en kortfilm om kroppens minnen av ett långt arbetsliv på fabriken.

Blånagla initierades av konstnären Helena Byström, som ursprungligen kommer från Örnsköldsvik men numera bor i Stockholm. Resultatet blev en dansopera som förmedlar ett kulturarv och som bygger på fabriksarbetarnas ord, minnen och rörelser.
– Ifjol gjorde vi filmen, vilket gör det lättare att sprida projektet till en större publik. Nu har filmen premiär och det känns bra att ha den på ”platsen för brottet”, säger Helena och skrattar.
– Det blir också extra filmmaterial, det fungerar som en utställning man kan gå in i.

Förutom Helena Byström har Blånagla skapats av koreograf Anna Källblad, kompositör Lisa Ullén och filmare Jenny Vinterqvist – och med stöd av Konstnärsnämnden, Örnsköldsviks kommun, Pappers avd 143 samt Grundsunda Hembygdsförening.

Blånagla visas på Orrvikens Danspalats i Husum nu till helgen, både lördag och söndag, mellan 13.00 och 17.00.
– Sedan är tanken att sprida den på kortfilmsfestivaler och andra ställen där man vill visa den – konsthallar, museer och kanske på SVT, berättar Helena.

Dela med dig av denna artikel på: