Du är här

2019-06-26 - Nyheter/Reportage
Foto: Håkan Nordström

Vill simma OS 2024

Wilma Henriksson har tydliga mål för sin satsning på simningen, sporten som utövas i det element hon alltid älskat att vara i. Hon trivs i vattnet, gillar träningen och vågar drömma stort.

Simning hade inte funnits på Umeå Idrottsgymnasium tidigare, men lagom till att Wilma Henriksson skulle göra sitt gymnasieval fördes det in och det var då hon bestämde sig för att på allvar satsa på simningen.
– Jag började träna mer för att skapa de bästa förutsättningarna för att komma in på NIU (Nationell Idrottsutbildning), säger Wilma. Man gör tester vid intagningen för att visa att man kan simma på vissa tider och jag klarade dem.
Hösten 2017 gick flyttlasset från Domsjö till Umeå och för att få tävla lagkapper under gymnasietiden blev det också byte av klubb, från hemmaklubben Höga Kustens Simsällskap (HKSS) till Umeå Simsällskap. Den första tiden på gymnasiet var tuff. Från att ha tränat mellan sex och sju pass i veckan blev träningsmängden nästan fördubblad.
– Vi gör 12-13 pass i veckan och ibland kan det ligga tre pass samma dag, så det blev en rejäl omställning som gjorde att träningen första hösten gick rätt tungt. Det var så coolt att se hur resultatet av träningen kom direkt sedan, på våren och sommaren 2018.
Den våren tog Wilma flera personbästan och i Swim Open, en internationell tävling i Stockholm, tog hon pers på både 100 och 200 meter bröstsim och klarade kvaltiden till Sum-Sim, Svenska ungdomsmästerskapen.

Familjen och hemmaklubben har varit viktiga för Wilmas satsning och hon erkänner att hon saknar alla där hemma.
– Jag har verkligen fått bra förutsättningar under åren med HKSS. Tränarna och klubben stöttade mig hela tiden när jag ville göra min satsning. Här i Umeå har jag fördelen att simma i en större klubb med mer konkurrens och jag får göra hela den här resan tillsammans med min pojkvän, och klubbkamrat, Felix Bengs-Stattin.
Om bara ett par dagar väntar SM-tävlingarna i Malmö. Wilma startar i JSM men en riktigt bra prestation i försöken där, kan ge en plats i seniorernas SM-final.
– Jag har inte haft den bästa uppladdningen eftersom jag åkte på en skada i våras och har varit förkyld en månad, men jag tror att det kan gå riktigt bra ändå. Jag har kommit i gång igen och det känns bra i bassängen. Jag får lita på min grundträning och siktar på nytt personligt rekord och så klart att ta mig till final.

En landslagsplats är ett av Wilmas mål och för att nå dit måste hon klara vissa kvaltider och samla landslagspoäng. Kvaltider som Wilma har legat nära och ibland slagit. Sarah Sjöström är en given förebild men det finns en annan landslagstjej som inspirerar.
– Hanna Brunzell är lika gammal som jag och är duktig i bröstsim som är min favoritgren, säger Wilma.
Den stora drömmen är OS i Paris 2024. Att det kommer att kräva fortsatt hård träning med många timmar i bassängen är inget som skrämmer Wilma, tvärt om.
– Det är bara så kul att träna simning. Många tror att vi ligger i bassängen timme efter timme och bara nöter på, men vi gör olika serier hela tiden och i varje serie ska vi tänka på en särskild del i simtekniken. Jag har alltid älskat att vara i vattnet, det är så fint där.


Wilma Henriksson
Ålder: 17 år.
Bor: Lägenhet i Umeå (uppvuxen i Domsjö).
Klubb: Umeå Simsällskap.
Hemmaklubb: Höga Kustens Simsällskap.
Favoritdistans: 50, 100 och 200 meter bröstsim.
Förebilder: Sarah Sjöström och Hannah Brunzell.
Familj: Mamma Carina, pappa Tommy, storasyster Jannice, storebror Jimmy och pojkvännen Felix.
Drömmer om: En plats i landslaget, SM-guld och att tävla i Paris-OS 2024.

Dela med dig av denna artikel på: