Du är här

2019-06-29 - Musik
Foto: Håkan Nordström

I hjärtats djup

Andreas Nilsson har tillsammans med organist Sven Edsfors vid flera tillfället uppträtt med egna tolkningar av Dan Anderssons dikter. Nu tar Andreas steget fullt ut och släpper soloskivan ”I Hjärtats Djup Vid Brasans Sken” där han tonsatt den legendariske poetens texter – och en rejäl releaseturné väntar.

– Det blev en väldigt skoglig platta, en perfekt sen kvällsplatta ackompanjerad med en kopp svart kokkaffe, eller varför inte en whisky, säger Andreas Nilsson, som under sin musikaliska karriär i första hand ägnat sig åt country och americana, men även sjungit exempelvis Tom Waits.
– Urvisan och urcountryn ligger inte så långt ifrån varandra. Det är berättande musik, jordnära med mycket äkthet. Jag höll på med mycket visor tidigare, det var så jag startade, med Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström. Sedan gick jag över mer och mer till country, men när jag och Sven Edsfors gav oss i kast med Dan Andersson var det något som tändes inom mig. Hans tankar och funderingar ligger inte långt från mina egna tankar – jag känner igen mig i mycket av det han skrev. Dan Andersson ligger mig numera varmt om hjärtat. 
Andreas och Sven började tolka de mest kända av Dan Anderssons texter, men sedan gick Andreas själv in för att plocka fram några av poetens mer okända alster. Dikter som han nu har skrivit egen musik till, och som han därefter har spelat in hos före detta ö-viksmusikern Pelle Henricsson i hans Tonteknik Recording i Umeå.
– Tio låtar, och det är jag ensam med gitarr och munspel. Jag ville plocka fram det jordiga och nära i texterna, på något sätt spegla en ensam vandrare ute i en stuga. Jag har också försökt skapa en lite råare och mer oborstad ton.
Nu väntar ett stort antal spelningar för Andreas, det blir närmast en releaseturné för ”I Hjärtats Djup Vid Brasans Sken” som släpps på CD och för streaming fredag 5 juli.
– Jag har lyckats få bra med spelningar och det är jag förstås tacksam för. Dan Andersson går hem överallt. Jag spelar på en rad olika platser runt om i kommunen och även i Sollefteå, Kramfors och Jämtland.
Vill du se Andreas Nilsson live så är de närmaste spelningarna 4/7 Forså Kvarn (19.00), 10/7 Skeppsmaln (18.00), 12/7 Gammelgården i Myckelgensjö (18.30), 13/7 Nolås sommarcafé, Sidensjö (19.00), 14/7 Mäja fäbodar, Ullånger (19.00), och 17/7 Gullängets kyrka (14.00).

Dela med dig av denna artikel på: