Du är här

2019-06-26 - Teater
Foto: Håkan Nordström

Rövarna är tillbaka

Näcken spelar förföriskt nere i Nätraån, en kvinna börjar kula och andra stämmer in i en sång: ”Sju män i skogen stal sig en mö”. En helt utmärkt inledning på sommarens pjäs som Höga Kusten Teaterförening sätter upp; Bo R Holmbergs ”De kom från havet – Skulerövarnas sista färd”.

Dramatiken vid Mjältön, dit Skulerövarna drevs ut och sedan hoppade i havet och dränkte sig, kanske inte slutade riktigt som vi trott. Nu är nämligen två av rövarna tillbaka, ända uppe i Nätra. Och en flicka har rövats bort.
– Tanken var att vi skulle göra ”Rövarna i Skuleberget” igen men den kan man förstås inte spela på andra platser än vid Skuleberget. Så då tänkte jag mig att två rövare överlevde och tog sig hit upp, berättar författaren Bo R Holmberg, som skrivit en helt ny pjäs för Höga Kusten Teaterförening.
– Jag fick en fråga om vi inte kunde ha kvinnliga rövare men det fungerar inte tycker jag. Däremot är byn där historien utspelar sig ett matriarkat med starka kvinnor som styr.
Pjäsen innehåller också mer sång än tidigare och Bo R Holmberg har skrivit nya texter till musik han använt sig av förr, musik skriven av Thomas Larsson och Klas Norberg.
– Barnen tar också stor plats. Vi har alltid haft barn med i föreställningarna men nu har de mer framträdande roller.
För regin står Iso Porovic från Teater Väster-norrland och han är övertygad att allt kommer att sitta inför premiären.
– Allt känns jättebra. De här lokala teaterföreningarna är ofta väldigt erfarna och de vet att de måste lägga ned en hel del jobb, säger han.
Naturscenen nedanför Nätra Hembygdsgård blir dessutom ypperlig för sommarens föreställningar, bättre plats kan man knappt tänka sig.
– Vi har hittat en utmärkt spelplats sedan vi lämnade Skuleberget, säger Bo som själv spelar en av de ruskiga rövarna – som förmodligen kommer att få det hett om öronen när byns starka kvinnor slår tillbaka.
– Nu litar vi på att det också ska bli bra väder.
”De kom från havet – Skulerövarnas sista färd” har premiär torsdag 27 juni. Därefter spelas den 28, 29 och 30 juni, samt 4, 5, 6 och 7 juli.

Dela med dig av denna artikel på: