Övrigt

Gästkrönikan: Obygden blir hembygden

Så efter många år av funderande är det nu ett faktum: obygden för andra blir hembygden för oss. Och trots ett annalkande magsår och sömnlösa nätter inför beslutet så finns det bara en sak att konstatera nu när allt är klart – det känns helt rätt.
Att landsbygden skulle vara utdömd hör vi talas om lite nu och då. Det är en googlesökning bort att hitta läsning om desperata försök till att modernisera och göra byar mer attraktiva, utifrån ett perspektiv där städer egentligen skulle vara det enda givna alternativet. Det finns en stress över att göra lugna småsamhällen lite mer stressade, så där som vi 2019 är vana vid att det ska vara. Men för mig är det motsatsen som lockar.
Flytta hit och släpp stressen! Här finns visserligen färre möjligheter att betala för att råda bot på sin tristess. Det blir inga maxburgare mitt i natten och nej, du kan inte längre komma på att du glömt att köpa sillen mitt under midsommarmiddagen. Men kanske är inte dessa tankar så skrämmande, åtminstone inte om det som erbjuds i stället kan toppa den sortens lyx som en stadsbo är van vid. 

Låt mig ta en stund av din tid till att promota en by som du kanske inte hör talas om på daglig basis. Trehörningsjö, mitt älskade Tresjö med omnejd.
Till att börja med, naturen! Om du har någon form av intresse för natur så måste du ta en tur hit och se dig omkring. Det finns oändligt med platser för exempelvis fiske, med omgivningar som garanterat tar andan även ur den allra mest inbitna betongälskaren. 
Gemenskapen! Vi är relativt få, och därför får vi lov att lära känna varandra. Detta leder till en sorts vardaglig gemenskap som inte går att finna i en stad, där även de man inte umgås med hälsar när man möts på affären.
Och på tal om affären, i Tresjö finns Coop, så oroa dig inte för planeringen gällande sillen. Du har faktiskt möjlighet att lösa panikartade ärenden på midsommarafton även här. Inte under lika många timmar bara.

Har du någon gång funderat på att flytta till denna by så kanske du blir skrämd av antalet barn som i dagsläget finns i skolan. Men ta då in i beräkningen att det är gott om barn i förskolan, och det flyttar in fler unga par nu än vad det gjort på länge. Så länge det finns barn kommer det inte löna sig för kommunen att stå för de skolskjutsar de är ålagda att betala för vid en eventuell nedläggning, och det finns heller inget som tyder på att det skulle vara aktuellt.
En annan faktor som gör Tresjö till en trevlig plats att bo på är ekonomin. Jag vill egentligen inte hylla de låga priserna, men det är ett faktum att du kan köpa ett hus för betydligt lägre summor här än på de flesta andra ställen, vilket kanske ger utrymme till att renovera huset till det man gått och drömt om. 

Jag skulle kunna hålla på hur länge som helst för att försöka övertyga just dig om varför det är fantastiskt att bo här, men jag får nöja mig med att avslutningsvis svara på just det du tänker – ja, det är långt till Trehörningsjö från stan. Men det är inte långt till stan från Trehörningsjö. Det tror jag alla som bor här är överens om. Det blir genast mycket roligare att ta med barnen eller vännerna in till stan på en lördag om man inte alltid befinner sig där. Alla möjligheter man har i stan finns fortfarande ca 50 minuter bort, det känns väl inte helt orimligt om livskvalitén i vardagen väger upp för den timmen i bilen? 

En sak kan jag lova dig, du kommer aldrig att vara mer välkommen än vad du är om du flyttar till en glesbygd. Vi vill givetvis bli fler och jag tror starkt på att det i framtiden även kommer att bli så. Men inte för att vi kommer att försöka efterlikna en typisk stad – utan för att vi kan erbjuda allt annat som en stad aldrig kommer att kunna.

av Sandra Sörlin

Publicerat