Du är här

2020-07-28 - Hus & Trädgård

Häll inte ut färgen i avloppet

Sommartid är målartid. Under den värmande solen så väljer många att ta sig ann målarprojekten, såsom den där fasaden eller staketet som behövts snyggas till ett tag. Men ett vanligt misstag när målandet är klart är man häller ner utspädd eller överblivna små färgskvättar i avloppet.

All färg, även vattenbaserade färger, kan innehålla metaller och ämnen som har en negativ påverkan på avloppet. Därför ska du inte hälla ner varken överbliven färg eller penseltvättvatten i avloppet när du har målat klart. 

Såhär säger Miva att du ska göra:

  • Urskrapade och dropptorra målarburkar sorteras som förpackning på en återvinningsstation. Överblivna färgskvättar kan du ibland lämna till vissa färgbutiker, men annars ska även dessa lämnas till en återvinningscentral.
  • Stryk av så mycket som möjligt av färgen från penslar och rullar på tidnings- eller täckpapper. Pappret med färg lägger du bland hushållssoporna.
  • Penslarna tvättar du med vatten i en burk. De allra sista färgresterna kan sedan sköljas bort under kranen. Låt burken med vatten stå några dagar så att färgresterna sjunker till botten och häll sedan försiktigt av den klara vattenfasen. Märk burken ”penseltvätt” och lämna sedan färgslammet till återvinningscentralen.

Klicka här för att komma till Mivas hemsida där du kan läsa mer samt hitta kontaktinformation vid frågor.

Dela med dig av denna artikel på: