Nyheter/Reportage

Kranmärkt när IOGT-NTO-kongressen kommer till stan

Nästa vecka så står Örnsköldsvik som värd då IOGT-NTO håller sin stora kongress. Och under kongressen är vatten från kranen, inte köpt flaskvatten, som gäller för den som behöver släcka törsten.
– Att kranmärka vår kongress kändes lika självklart som att förse deltagarna med flaskor som de själva kan fylla på vid behov, säger Ove Olsson, som sitter med i IOGT-NTO:s kongressbestyrelse, i ett pressmeddelande från Miva.

Under sommaren och solens värme blir det viktigare än någonsin att alltid ha tillgång till vatten, särskilt när förhandlingsdagarna kan bli långa under den kommande kongressen. Därför delas det ut vattenflaskor till samtliga deltagare under kongressen som de enkelt kan fylla med uppfriskande kranvatten.
– Vatten är ju en nödvändighet en sådana här gång och vi funderade kring vilka alternativ som fanns. Att kranmärka vår kongress kändes lika självklart som att förse deltagarna med flaskor som de själva kan fylla på vid behov. Samtidigt får de ett minne från Örnsköldsvik. Varför ska vi frakta vatten från södra Sverige eller Europa när vi har ett bättre vatten i kranarna i Örnsköldsvik, säger Ove Olsson.

Att få med sig en vattenflaska från en kommun som gjort sig känd för sitt goda vatten är också ett sätt att lyfta värdet av vatten i mer än ett perspektiv.
– I internationellt hockeysammanhang har det konstaterats att det måste vara något visst med vattnet i Örnsköldsvik och det tror även vi inom IOGT-NTO. För det påverkar tydligen människorna här så att de inte bara blir duktiga hockeyspelare, utan också använder vatten istället för alkoholhaltiga drycker. Utifrån invånarantal har Örnsköldsvik nämligen det högsta antalet IOGT-NTO-medlemmar i Sverige, fortsätter Ove Olsson.

IOGT:s kongress är ett av flera företag och event som unde den senaste tiden fått tagit emot hållbarhetsmärkningen Kranmärkt, vilket är något som glädjer Mivas vd Gerth Mattebo.
– Fantastisk roligt att vårt lokalproducerade, färska, miljövänliga och betydligt billigare kranvatten får regera. Ett både ekonomiskt och miljömässigt klokt beslut som vi ser ger ringar på vattnet, säger Gerth Mattebo.
– Vi har ju dessutom ett gott vatten som vi hoppas ska gå långt i nästa års nationella kranvattentävling.

Du kan läsa mer om Kranmärkt på Mivas hemsida.

 

Publicerat