Hälsa

Minskad användning av antibiotika i länet

I vården finns det som mål att dra ner på användandet av antibiotika för att minska risken för utvecklandet av antibiotikaresistens. I Västernorrland har användningen minskat med ca 30 procent sedan 2003, skriver P4 Västernorrland.

Antibiotika är ett av de mest effektiva medlen i att bekämpa bakterier och infektioner. Tyvärr är dess användning för hög och det finns en klar risk att allt för många typer av bakterier och infektioner kommer att utveckla en resistens mot läkemedlet i framtiden. Därför har sjukvården i Sverige som mål att minska användningen kraftigt. 

I Västernorrland har användningen minskat med ungefär 30 procent sedan 2003. Det motsvarar att användandet gått ner från 392 doser till 274 doser per ettusen invånare, vilket är nära det mål som Folkhälsomyndigheten satt på 250 doser. Det är också bättre siffror jämfört med hur det ser ut i hela riket i stort där användandet ligger på 295 doser på ettusen invånare.

För att minska det onödiga användandet ännu mer så planeras det i Region Västernorrland bland annat att sprida bättre riktlinjer till läkare på både sjukhus och hälsocentraler.

Källa: SR P4 Västernorrland

 

Publicerat