Samhälle

Planer på avveckling av två servicehus

Omsorgsnämnden har gett välfärdsförvaltningen i uppdrag att ta fram underlag för ett eventuellt beslut om avveckling av verksamheterna vid servicehuset Söränget samt den gamla delen av Björnaborg.

De underlag för beslut som förvaltningen ska ta fram ska dels innehålla risk- och konsekvensanalyser, dels handlingsplaner och aktiviteter. Inför eventuellt beslut om avveckling av Björnaborgs äldre del ska även en landsbygdssäkring upprättas med fokus på ekonomiska, ekologiska och sociala konsekvenser för landsbygden.

Förslaget att avveckla Sörängets servicehus ligger i linje med den lokalresursutredning som omsorgsnämnden antagit för perioden 2019-2023. Servicehuset anses inte vara funktionellt utifrån dagens behov, och inriktningen är att Sörängets servicehus istället omvandlas till ett trygghetsboende.

Motiv till att påbörja en avveckling av den gamla delen av Björnaborg är bland annat att lägenheterna inte lever upp till dagens krav på vare sig tillgänglighet för de boende eller arbetsmiljö för personalen. De aktuella lägenheterna saknar samtliga dusch och har små och trånga toalettutrymmen.

Beslut rörande respektive verksamhet kommer Omsorgsnämnden att ta under hösten 2019.

Publicerat