Du är här

2019-06-14 - Näringsliv
Jakob Liedberg. Foto: Katarina Lövgren

Skapar bordsalt från pappersmassans restprodukter

100 00 ton. Så mycket kemikalier släpper pappersmassaindustrin ut årligen i havet. Men Ö-viksföretaget Cinis Fertilizer har hittat ett sätt att rena utsläppen och göra någonting bra av dem.

– Nu har vi en hållbar lösning för hur vi inte bara kan eliminera utsläppen, utan även tillverka produkter av dem, säger Jakob Liedberg, VD.

Trots att moderna massabruk är bra på att återvinna de kemikalier som används så blir det ändå i slutändan kvar restprodukter i form av bland annat natrium, sulfat och kalium. Restprodukter som kan ha negativa effekter på miljön. 

Men Cinis Fertilizer, som drivs i nära samarbete med RISE Processum, har hittat ett sätt att tillvara på så mycket som möjligt av det som blivit över och skapa nya produkter från dem.
– Nu har vi en hållbar lösning för hur vi inte bara kan eliminera utsläppen, utan även tillverka produkter av dem. Det går alltså att skapa nya intäktsströmmar och tjäna pengar på att ta tillvara restprodukten, säger Jakob Liedberg.

Jakob Liedberg driver Cinis Fertilizer tillsammans med civilingenjörerna Roger Johansson och Olof Skarman, och deras teknik tar hand om de kemikalier som missbruken inte kan återanvända, tillsätter nya kemikalier och processar dem. Resultatet blir produkter såsom vanligt bordssalt och mineralgödsel med ett högt marknadsvärde.
– Till skillnad från dagens tillverkning av lejonparten av detta mineralgödsel är vårt fossilfritt och kravgodkänt och tungmetallerna som idag går ut i havet omhändertas kontrollerat i processen och skickas på deponi, säger Liedberg.
– Nu är vårt mål att få en grupp massabruk att vilja göra något åt sina utsläpp. Utmaningen är att hitta ett bruk som låter oss bygga en anläggning på deras område. En framtida anläggning för återvinning skulle till exempel kunna vara delägd av bruken och ta tillvara deras samlade utsläpp.

Cinis Fertilizer är en av fem startups från hela landet som deltar i Forest Business Accelerator 2019 - ett programsamarbete mellan BizMaker, SCA, IBM och RISE Processum för att snabba på bolagens resa ut på större marknader och utveckla en mer hållbar industri.

 

Dela med dig av denna artikel på: