Hus & Trädgård

Skapa trivsel med lättskött rabatt

Är du sugen på att anlägga din första rabatt i sommar? Fokusera då på pallkragar och stora krukor för att skapa mysiga miljöer.
– I dag drömmer många om en lättskött trädgård att återhämta sig i, växter ger så mycket lugn, säger Eva-Lotta Schedin på Blomman Interiör Design.

Oavsett om du bor i lägenhet med balkong eller villatomt med bakgård finns alla möjligheter att få till en vacker rabatt som sätter prägel på din hemmiljö. Den traditionella rabatten direkt i marken har dock fått ge vika för enklare och mer begränsade varianter.
– Med pallkrage slipper du gräva, ogräset blir mindre och du kan ställa den var du vill, säger Eva-Lotta Schedin, ägare av Blomman Interiör Design i Själevad och tidigare i år nominerad till årets företagare i Örnsköldsvik. 
Hon har jobbat med blommor i 20 års tid och märkt hur kunderna både blivit fler och mer medvetna.
– Blommor har aldrig varit så trendigt som nu, intresset har gått ner i åldrarna och kunderna vet vad de vill ha. De efterfrågar specifika sorter. En trend är att tänka långsiktigt och ta in växterna för övervintring när frosten kommer. Folk har blivit mer miljömedvetna efter fjolårets sommar och vill satsa på växter av hög kvalité som håller flera år.
Det märks också på en större ambition att spara på regnvattnet och använda som bevattning. I dag finns ett bra utbud på tjusigare ektunnor i stället för vanliga plastvarianter. Att odla ätbara växter som tomat, gurka och kryddor att torka och mixa med salt för smaksättning har också blivit populärt.
– När det gäller blomfärger är trenden att blanda hej vilt. I en pallkrage, dutta inte! Ta mycket av samma sort i grupper, tryck ihop och försök att skapa olika nivåer genom att blanda kryddor, blommor och stamträd för dynamikens skull – om det är för platt vet inte ögat var det ska titta. Placera en högre växt längre bak så att den inte skuggar det övriga.
– Vill du förlänga säsongen, satsa på blommor med olika blad. De finns i många färger och varianter; gröna, gula, små, stora, runda och spetsiga. Då har du fortfarande en färgklick i trädgården när blommorna slutat blomma, alunroten har exempelvis en jättefin rödfärg, säger butiksanställda Therese Källström.
En stor trend är att odla i stora krukor eller urnor på både altaner och balkonger.
– Att bara odla en växt var för sig ger ett lugnare och stiligare intryck. Trädgårdshortensia och citrus- och olivträd kommer verkligen till sin rätt i stor kruka, säger Therese Källström.

Fler tips!

Blommans Therese Källström och Eva-Lotta Schedin har många tips till den som vill anlägga sin första rabat:.

  • I pallkragar begränsas rabatten på ett ställe och kommer upp i höjd. Bottenduk, med hål om du vill minska risken för övervattning, hindrar ogräs. 
  • Enklare jord läggs i botten medan mer näringsrik, blandad med höns- eller kogödsel, placeras längst upp. 
  • Kontrollera vilka blommor som trivs bäst i olika väderstreck. Soltåliga är exempelvis lavendel, kryddor, pelargoner och citrusträd medan snöflinga och murgröna föredrar halvskugga.
  • Överhängande tak hindrar gratis bevattning i form av regn, så placera pallkragen en bit bort från väggen, helst i lä så att växterna inte blåser sönder.
  • Vattenbada först växterna i balja i 20 minuter så att rötterna drar upp vatten, i början har de lättare att torka.
  • Vattna varje dag, antingen morgon eller kväll. Ge näring, som köps flytande eller i påsar, en gång i veckan.
  • En stor kruka är inte bara snygg, den håller vattnet bättre. Finns med hål i botten för att undvika övervattning. Kan fyllas till en tredjedel av lecakulor så att blomjorden inte blir sur.
Publicerat