Utställning

Diversearbetare inom kultur

Konstnär, illustratör, författare, poet, berättare, musiker, komiker, föreningsmänniska, samlare – och en hel del annat.
Gunnar Erkner var en mångsysslare av rang och nu, sex år efter sin död, får han en egen utställning i Skeppsmaln.

Gunnar Erkner, 1929–2013, är mest känd som konstnär och författare, men han sysslade med så mycket mer inom kulturens område – och det vill man nu visa i Surströmmingsmuseet och Båthuset i Skeppsmaln, det område som Gunnar tillbringade en så stor del av sitt liv i.
Ett porträtt av Gunnar hälsar välkommen in till museet och bland det första man kan läsa är ett citat från 2009, då han var 80 år: ”När jag inte längre är nyfiken är det tid att avsluta karriären.”
Han föddes i Husum och efter 25 år i Stockholm återvände han hem 1975 och bosatte sig i Skagshamn där han var verksam fram till 2006 då han och hustrun Siv flyttade till Kramfors. Och det är med god hjälp av Siv som utställningen tagit form.
– Det började med en guidning jag hade här på museet i fjol sommar. En som var med på guidningen var systerson till Gunnar och vi pratade om hur mycket Gunnar hade gjort och att det var på tiden att göra en utställning om honom. Jag började hos Siv och hon blev jätteglad när jag kontaktade henne och berättade att vi ville göra en utställning, säger Anette Bodin, som också haft god hjälp av bland andra Sture Forsberg och Stig Nordström med att samla in material.
– Min tanke var att visa upp hur mång-sidig han var, fortsätter Anette.
Mängder av material efter Gunnar Erkner finns på Umeå universitetsbibliotek, dit han själv donerade fotografier, förlagor till böcker, samlarobjekt och mycket annat. Arkivet på universitetsbiblioteket omfattar hela nio hyllmetrar.
I Surströmmingsmuseet och Båthuset finns sedan länge en unik utställning om den norrländska surströmmingskulturen samt utställningar om båtar, fiske, lotsning och människor i trakten. 
I sommar kompletteras den alltså med urval ur kulturdiversearbetaren Gunnar Erkners mångfacetterade liv. Bland annat har man låtit trycka upp en specialupplaga av Grundsundaskorven med texter och bilder som Gunnar publicerat i skriften genom åren. Man har också tryckt upp den karta av Skags fiskeplatser som Gunnar Erkner gjorde 2002 tillsammans med mästerlotsen Torsten Rask, med fantasifulla namn som Pannkakskiln, Sadelmakarn, Ko-tjika och Slaballsevalshåle. Kartan finns att köpa i museet. 
– Det finns hur mycket som helst att berätta om Gunnar och det finns massor som folk nog inte vet om. En hel del visste inte ens hans hustru, till exempel att han samlade på bokmärken, berättar Anette Bodin.
Utställningen öppnar lördag 15 juni och visas hela sommaren.

Publicerat