Nyheter/Reportage

Möt djuren på Skogstorpet

Påfågeln Petrus vill synas, det går inte att ta miste på när han spänner upp sina skimrande stjärtfjädrar. Men i besökshagen på Skogstorpet är han inte ensam om att väcka barnens nyfikenhet.

När vi kliver ur bilen på parkeringen vid Skogstorpet, som går att hitta i Stensätter utanför Husum, är det redan full aktivitet innanför grindarna. En grupp barn med föräldrar har bokat ett besök och väntar ivrigt utanför gethagen.
­– Vi har tagit emot enstaka besök tidigare men nu har vi tillstånden som krävs för att öppna upp bokningen, säger Annamaria Alesdotter som äger och driver Skogstorpet.
Medan hon delar några äpplen i bitar förklarar hon att gården varken är en djurpark eller ett zoo.
– Det är en besöksgård och alla som vill komma hit måste boka sitt besök i förväg. Här får barn och vuxna möta djuren och öka sin kunskap om dem. Att möta djuren är en form av terapi och vi ser att det gör gott för till exempel långtidssjukskrivna, funktionshindrade och de med psykisk ohälsa.

Det blir livat i gethagen när barnen äntligen får komma in med äpplen i händerna. Annamaria ropar till sig lammet Ludde som får hälsa på Alma där hon väntar i sin rullstol med två assistenter.
– Det här är hagens besöksdel. När som helst kan djuren välja att gå undan i den större delen. Det är viktigt att djuren själva får välja, de ska tycka att det här är roligt. Vi begränsar antalet besök per dag och lägger in vilodagar under veckan.
Innan vi lämnar gethagen får barnen hälsa på gårdens nykomling. I en avskild del vilar angorageten Mingla med sin nyfödda killing, en flicka som bara är 12 timmar gammal.
På snabba fötter beger sig barnen till nästa hage. Där får de sitta på besöksbänken och möta de olika djuren ett i taget. 
Annamaria berättar om varje djur och den som vill får både hålla och klappa, förutsatt att djuren vill. De har egna hägn i hagen dit barnen inte får gå.
– Vi sätter alltid djurens bästa och besök-arnas säkerhet främst. När djuren vill vila går de undan men de gillar verkligen att få besök.
Annamarias intresse för djuren, och att sprida kunskap om dem, blir tydligt när hon berättar om alla olika raser av höns och ankor som finns på gården. Världens största hönsras delar gården med en av de minsta och myskankan som är både störst och mest högljudd samsas med små vita mignongankor, den minsta och även tystaste anksorten.
Det blir ett kort stopp vid hagen där minigrisarna bökar bland sprättande pärlhöns, sedan är det ponnyerna som lockar för barnen. Shakira, Mulle och Sotis blir klappade och lyckan är total när de som vill får sitta upp och rida en stund.
När vi säger hej då till barnen och djuren hör vi den nyfödda killingens ivriga rop på mamma Mingla. Minstingen har inte fått något namn än och Annamaria hälsar att 7ans läsare gärna får komma med förslag. Vi gillade idén, så spana in sötnöten på bilden upptill på sidan och skicka in ditt förslag till oss!

Vad tycker du att angorageten Minglas killing ska heta? Hon föddes en timme in på dygnet den 5 juni.

Om ditt förslag vinner får du ta med dig en vuxen och hälsa på killingen och de andra djuren på Skogstorpet.

Ditt namnförslag, ditt namn och adress mejlar du till tavling@7an.se eller på ett vykort till 7an Mediapartner, Box 449, 891 29 Örnsköldsvik. Svaret vill vi ha senast måndag 23 juni. Vinnaren presenteras i tidningen 25 juni.

Publicerat