Nyheter/Reportage

Läkeväxter

Naturen är en källa till välmående för många. Anna Rosenblom har själv blivit hjälpt av den i tunga perioder. Nu vill hon sprida kunskap och inspirera fler att på enkla sätt föra in läkeväxter i sina liv.

– Jag märker ett ökat intresse för läkeväxter och det kommer med den gröna trend som råder nu, säger Anna Rosenblom. Många är nyfikna men tvekar i tron att det är för svårt att själv plocka och använda växter för sin egen friskvård.
Annas intresse för läkeväxter började i trädgården där hon upptäckte medicinalväxterna stenkyndel och isop.
­– Trädgården är ett andningshål där jag får arbeta fysiskt, vara kreativ och samtidigt kan slappna av helt. Det är en kravlös plats där jag själv väljer om jag tar en paus när jag tröttnar. Forskning från Sveriges lantbruksuniversitet visar att aromatiska växter väcker våra sinnen till liv när vi av olika anledningar tappat vår förmåga att uppskatta omgivning.
Parallellt med utbildningarna om läkeväxter har Anna utbildat sig till lärare i yinyoga. Under hösten planerar hon för workshops i skogen med yoga och örtkurer, för bättre sömn och lägre stressnivåer.
– Mitt tips till den som är nyfiken på läkeväxter är att börja i det lilla, med några få enkla växter och lära känna dem. Du behöver testa växten och se hur den hjälper just dig, kanske sedan odla den och börja använda den. Sedan är det värdefullt att dela sina erfarenheter med andra. Det är tanken med mitt konto på Instagram, @naturnarakunskap. Det vore kul om några tittade in och delade med sig av sina upplevelser av de tips jag ger här!

Anna tipsar om sommarens läkeväxter 

Groblad
Många vet att groblad är läkande på sår, men den hjälper också när du ska dra ut stickor. Bladen innehåller det antibakteriella ämnet aucubin och passar perfekt i ett läkande och uppmjukande fotbad för trötta sommarfötter. Häll kokande vatten över en näve groblad och låt dra 10 minuter. Späd med vatten till lagom temperatur och bada fötterna i 15 minuter. Gnugga bladen mot fötterna på slutet för extra effekt.

Våtarv
Det här ogräset är ett gissel i trädgårdslandet men är en läkeväxt som är bra till hudvård och som lindrar klåda. Testa den på dina myggbett i sommar. Ta en stor näve våtarv, forma till en boll och krama hårt så att vätska droppar på bettet.

Citronmeliss
Många köper citronmeliss så här i avslutningstider för att garnera tårtor och efterrätter utan att veta att den är en gammal och väldigt mångsidig medicinalväxt. När sommarnätterna är ljusa och det kan vara svårt att komma till ro hjälper ett kvällste på citronmeliss och den ger även fina drömmar. Släng inte din kruka med citronmeliss när du använt den. Plantera i större kruka eller i din rabatt, så kan du skörda blad till te hela sommaren.

 

Publicerat