Samhällsinformation

SMHI uppmärksammar höga temperaturer

Efter supervädret under nationaldagen så går SMHI ut med ett meddelande om höga temperaturer i hela Västernorrland. Temperaturerna kan nå närmare 30 grader i skuggan tre dagar i rad, vilket kan utgöra en fara för personer i riskgrupper.

Personer som ingår i riskgrupper för värme bör vara extra uppmärksamma och försiktiga vid hög värme. De som ingår i en riskgrupp för värme är följande:

  • Äldre
  • Kroniskt sjuka
  • Personer med funktionsnedsättning
  • Små barn och gravida
  • Personer som tar vissa mediciner som påverkar kroppens förmåga att anpassa kroppsvärme och vätskebalans, till exempel vätskedrivande eller antidepressiva läkemedel och neuroleptika.

Om du tror att din eller någon annans hälsa påverkas av värmen, tveka inte att kontakta Vårdguiden 1177 för att få råd. Vid akuta ärenden, ring 112.

SMHI:s definition för Meddelande höga temperaturer:
Maximal dygnstemperatur på minst 26 grader upp till 30 grader, tre dagar i rad. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper. Om prognosen ändras till en maximal dygnstemperatur som når minst 30 grader under minst tre dagar i följd uppdateras meddelandet till en varning.

 

Publicerat