Du är här

2019-06-08 - Övrig sport
Foto: Håkan Nordström

Husum IF brottas mot eliten

Husum IF brottningsklubb är van med framgångar, men 2019 slår det mesta – i år har inte mindre än fyra av klubbens brottare tagits ut för att representera Sveriges landslag i EM. Hittills, bör tilläggas.
– Det är stort för oss och för hela Örnsköldsviks kommun, säger tränaren Mehdi Farokhian.

Nere i källaren i Husums idrottshall varvas gnidljuden från de stora, gula mattorna med stånk, stön och en hel del skratt. Det är träning för brottningsklubben och bland de hårt jobbande utövarna återfinns eventuellt några kommande svenska EM-medaljörer; efter framskjutande placeringar i tidigare tävlingar, varav många medaljplatser, har Ellen Östman tillsammans med Agnes Nygren handplockats av landslaget för att representera Sverige i UEM, WW17, i Italien 18-22 juni. Samma gäller för Sardar Timori som iklär sig Sveriges landslagsdräkt under JEM i Spanien, FS20, 6-10 juni. I april tampades också Naib Ilaldayev för de blågula färgerna i EM i Bukarest, vilket resulterade i en tjugondeplats.

– Att få kämpa mot brottareliten är verkligen inte dåligt, konstaterar klubbens tränare och tillika landslagstränare i fristil Medhi Farokhian. Tjejerna och killarna sliter och lägger ned mycket jobb, när jag ser det får det mig verkligen att brinna som tränare.
Vilja och lyhördhet menar han är styrkor som alla de uttagna brottarna besitter.
– Men man blir aldrig komplett, nu ska jag slipa tekniken inför EM. Att få uppleva det blir spännande och målet är så klart att ta medalj, säger Ellen Östman.
– Det gäller att fokusera och inte bli nervös. Brottning är som ett schackspel, med mycket tänk. Att ha blivit uttagen känns jätteroligt, säger Sardar Timori som har ytterligare en sak att vara glad över: ett nyligt utfärdat svenskt medborgarskap.
– Annars hade han representerat Sverige tidigare, fastslår Mehdi Farokhian som också vill lyfta det engagemang föräldrar och ledare lägger ned på klubben som en stor anledning till framgången.

– Vi är som en familj. Alla är måna om varandra. Hade vi bara tillräckligt med sponsorer skulle vi ha förutsättningar att växa ännu mer. Här finns många med hur mycket potential som helst. 

Vill du följa Husumbrottarnas matcher live? Det kan du göra på internationella brottningsförbundets hemsida unitedworldwrestling.org.

Dela med dig av denna artikel på: