Du är här

2019-05-31 - Miljö

Nu ska fiberbankarna saneras

Ett av Västernorrlands största miljöproblem ska nu rådas bot på. De giftiga fiberbankarna längs kusten och i närheten av industrierna ska i sommar börja att saneras, skriver P4 Västernorrland.

De giftiga fiberbankarna är ansamlingar av träfibrer i hav, sjöar och vattendrag. I Västernorrland innehåller fiberbankarna ofta höga halter av bland annat kvicksilver och dioxiner och utgör en fara för både växter, djur och människor. Gifter i fiberbankar misstänks bland annat ligga bakom den höga dioxinhalten i Östersjöfisken samt vara en av orsakerna att havsörnarna längs kusten har svårt att föröka sig.

I ett saneringsprojekt som drivs av forskare från Mittuniversitetet, med hjälp av företag från Örnsköldsvik, så ska fiberbankarna nu saneras. Planerad startområde blir utanför Essviksfabriken söder om Sundsvall.

Projektet finansieras av bland annat EU:s regionala utvecklingsfond och Region Västernorrland. Blir projektet lyckat så är förhoppningen att de ska kunna påbörja saneringsarbete längs hela Västernorrlands kust. 

 

Dela med dig av denna artikel på: