Nyheter/Reportage

Tranan och Cracksy

Cracksy är en vresig kråka som inte vill att flyttfåglarna ska komma till hennes område. Därför har hon byggt en glaskupol över hela Grusbygden. Men Tranan har lagt ut pusselbitar som leder till ett recept på vänskapsdryck – som ska få Cracksy på bättre tankar.

Ett fågeläventyr i skogen med målet att belysa frågor kring integration och främlingsfientlighet. Det fick eleverna på Gottne Byskola ägna sig åt häromveckan, tillsammans med sina lärare som samtliga numera är utbildade äventyrspedagoger.
– Ända sedan starten 2010 har vi haft profilen natur och hälsa och nu kan vi även kalla oss en äventyrsskola, säger rektor Sara Yngvesson, som är både glad och stolt över den uppenbarligen så påhittiga och nyfikna friskolan.
Mari Nyström var den första läraren på skolan som 2011 utbildade sig till äventyrspedagog, en pedagogik som till skillnad från mycket i den traditionella undervisningen strukturerar inlärningen på ett sådant sätt att det skapar hög motivation hos barnen. Man skulle kunna säga att äventyrspedagogik tänder stjärnor i barnens ögon på ett sätt som mer traditionell undervisning inte kan åstadkomma.
– Vi är ute i skogen och naturen så mycket som möjligt och barnen lär sig på ett lustfyllt sätt, säger Mari, som året efter fick med sig kollegan Daniel Olsson. 
Därefter har Maja Eriksson blivit äventyrspedagog och helt nyligen har även Isabelle Gripenrot och rektor Sara Yngvesson gått i mål med utbildningen.
– Vår filosofi som vi förmedlar till barnen är att alla behövs och att alla kan olika saker så vi har bland annat haft olika kamratövningar flera gånger under året, berättar Sara.
Under det spännande fågeläventyret vävdes olika ämnen in, exempelvis matematik, och i skogen fanns också kamratövningar som bland annat innebar att barnen skulle hjälpa varandra över ett hinder. För att ge sig in i sagornas värld fick barnen också lära sig några ramsor och för säkerhets skull ta ett modighetspiller innan de tog sig an uppgiften att hjälpa Tranan att få den lite elaka kråkan Cracksy att bli snällare.
– Vi drack upp Cracksys saft, berättar Oskar Andersson, som går i årskurs 6.
– Vi fick egentligen inte men vi gjorde det ändå, fortsätter klasskamraten Josefine Yngvesson och berättar varför Cracksy byggt sin glaskupol över Grusbygden.
– Hon är rädd för att andra fåglar ska komma dit och bestämma vad hon ska göra.
Men förhoppningsvis kan vänskapsdrycken som barnen blandade till med hjälp av Tranans recept göra att Cracksy inte är så fientligt inställd till främlingar längre.
– Vi hoppas att Cracksy börjar förstå att det kan vara trevligt med nya vänner, säger Sara Yngvesson innan hela skolan vandrar ut ur skogen för att äta utomhuslunch vid fotbollsplanen Haraldsängen. 

Publicerat