Nyheter/Reportage

Världsrekord som gäller för Cina

”Bars will bend and records will be broken.” 
Det är arrangörernas löfte inför VM i klassisk styrkelyft i Helsingborg i början av juni. Cina Mohlin från Örnsköldsvik toppar just nu formen med fullt fokus på världsrekordet i bänkpress.

Hon har flera mästerskapsmedaljer och slog sitt första svenska rekord 2017 i klassen Master 1 veteran, när hon tog 110 kg med presströja. Sedan dess har Cina Mohlin hunnit fylla 50 och tävlar i Master 2 veteran där hon tagit både svenskt rekord och europarekord i bänkpress med 80 kg på stången.
– Jag är en tävlingsmänniska och har jag inte chans att vinna ställer jag inte upp, säger Cina. Men jag tävlar främst mot mig själv och vill hela tiden förbättra mig.

Cina började tävla i styrkelyft så sent som för bara två år sedan och har hittills tävlat i viktklassen -57 kg. Världsrekordet i den viktklassen ligger mycket högre än hennes personbästa men det har Cina hittat en lösning på.
– Jag har gått ner en viktklass eftersom jag har chans att slå rekordet som gäller där. Det har blivit mycket kyckling och vit fisk för att komma ner under 52 kg men det är ingenting som jag märker på styrkan i bänkpress. VM blir första tävlingen för mig i den här viktklassen.
För att vara bäst när det gäller har hon satt ihop ett eget toppningsprogram. På plats under VM får hon hjälp av en landslagscoach och fullt stöd med allt runt omkring. Samtidigt som toppningen pågår är det viktigt att även varva ner.
– Jag tänker extra mycket på att äta och sova bra och att undvika stress, eftersom det påverkar kroppens återhämtning mellan träningarna. Det gäller att prioritera bort saker som kan vänta.

Till VM i Helsingborg 3-15 juni kommer 1 200 deltagare från 68 länder. För Cina Mohlin är tisdag 4 juni tävlingsdagen och hon vet att hon kommer att mötas av en härlig stämning när hon kliver in på arenan.
– Det är alltid mycket publik, oavsett klass. När juniorer, seniorer och veteraner tävlar i samma mästerskap blir det en blandning av alla åldrar och en familjär känsla. Vi stöttar varandra och det finns liksom ingen konkurrens eftersom alla främst tävlar mot sig själva.
Världsrekordet som Cina vill slå ligger på 80,5 kg. På träning har hon tagit 82,5. 
– Visst känns det pirrigt men jag hoppas att det går vägen. Att ta medalj är en sak, den glöms bort. Ett rekord kan bli kvar länge. Lyckas jag ta världsrekord kommer jag att fira, med en fet pizza med riktigt stark köttfärssås på!

 

Publicerat