Övrigt

Glöm inte mors dag på söndag!

På söndag är det mors dag, ett tillfälle för alla barn oavsett ålder att rensa lite extra i kalendern och förhoppningsvis få umgås en längre tid tillsammans med den som gav oss livet. 7an har gått på stan för att prata mödraskap. Till alla underbara mammor därute: hoppas ni får en toppendag!

Vad betyder din mamma för dig?
Ronja Liljedahl, Arnäsvall
– Min mamma betyder allt för mig. Hon har alltid ställt upp när jag behövt henne. Under min skoltid när jag hade en depression fanns hon där att prata med, i hela mitt liv har jag alltid känt att jag kan vända mig till henne. Som liten hade jag inte heller så många kompisar, vi fick en väldigt nära kontakt redan då. Det har vi fortfarande, än i dag. Min mamma är min bästa vän.

Under vilka perioder i ditt liv har det varit som bäst att vara mamma?
Ulla Selin, Örnsköldsvik
– Hela tiden. Sedan jag fick mina pojkar – alltid. För 15 år sedan fick jag mitt första barnbarn, så nu är jag farmor också, men jag slutar aldrig att vara mamma. Jag finns till för dem och ställer upp i den mån jag kan, jag har alltid försökt att stötta och har sett till att pojkarna fått en bra utbildning. Så tyst det blev när de flyttade ut! Men fortfarande får jag höra: ”mamma, jag älskar dig”. Och då kommer tårarna. Det ger en känsla att jag gjort något bra och är behövd – de vet att de alltid kan komma om det behövs, telefonen är alltid på. Det är det som är att vara mamma.

Hur uppvaktar du din mamma på mors dag?
Andreas Lundblad, Själevad
– Jag har köpt en massa kokböcker, de mesta med vegetariska recept. Tidigare år har det blivit mycket porslin. Det har använts, så jag tror och hoppas att hon uppskattat det. Mors dag är bra, det hjälper till att påminna många om att uppvakta sina mammor. Att någongång få ge tillbaka någonting och visa att vi uppskattar dem. 

Hur viktig är mors dag?
Rasmus Nisula, Borlänge
– Den är viktig. Jag är inte så mycket för traditionella dagar då det ska firas, men både mors dag och fars dag är viktiga. Jag firar henne för att visa min uppskattning, att hon gav mig livet. Att hon uppfostrat mig och gjort mig till den jag är. Min mamma har haft en väldigt stor roll i mitt liv, hon har gett mig trygghet och det skapar en plattform för att växa och våga göra misstag. Presenterna brukar bestå av blommor och lotter. Men det är inte de som är själva kärnan.

Vad förväntar du dig av mors dag?
Birgitta Russell, Domsjö
– Att jag och min syster får krama om vår mamma lite extra när vi träffas eftersom vi har förmånen att få bo i samma stad. För egen del ska det bli intressant att se vad mina egna, utflugna, barn kan tänkas hitta på. En rolig och varm hälsning räcker alltid långt, men lite extra god service den dagen tycker jag faktiskt att en morsa som jag är värd. Det kan min man kanske ordna.

Hur ska en mamma vara?
Hilma Näslund, Ullånger
– Hon kan vara rolig som en clown. Min mamma är rolig, hon brukar berätta skämt och så skrattar vi. Hon ska vara snäll och ge presenter. Och så ska man leka tillsammans, vi leker med mitt Barbiehus ibland. När det är mors dag brukar jag och pappa ge henne presenter. På morgonen får hon sova ut och sedan kommer vi med en frukostbricka på sängen.

Publicerat