Nöje & kultur

Maja årets Garay-vinnare

Ordval och beskrivningar fascinerar Maja Ottander, något som gör sig tydligt i hennes novell ”Avlägsen sommar”. Med den står hon som 2019 års vinnare av Garaypriset.
– Jag blev extremt chockad när de ropade ut mitt namn, säger den 19-åriga Nolaeleven.

När Örnsköldsviks gymnasiums novelltävling Garaypriset firar tioårsjubileum står Maja Ottander från IC3, Nolaskolan som vinnare med bidraget ”Avlägsen sommar”. En extra stor bedrift med tanke på att tävlingen blivit populärare än någonsin: i år skickades närmare 60 bidrag in av Nolaskolans och Parkskolans elever. 
Med sitt lekfulla språk föll juryn för Majas vardagsskildring där läsaren från ett barns perspektiv fort märker att något inte riktigt står rätt till.
– Jag fick en riktig wow-känsla av Fredrik Backmans ”Min mormor hälsar och säger förlåt”. Jag gillade barnperspektivet i den, barn kan få så fina insikter och uppfattningar om saker och när de inte hittar orden beskriver de på annat sätt, säger Maja om sitt stilval.
Det är just beskrivningarna i en text som Maja tilltalas av och tar avstamp i. Själva berättelsen, som ska väva ihop alstret, lägger hon energi på först i slutet.
– Jag njuter mest av språket när jag läser något. Ord är fina, det kan vara så väldigt roligt med vackra liknelser och metaforer. 
Precis som föregående år fick tävlingsdeltagarna uppgiften att hämta inspiration från en låttext eller dikt. Majas val föll på Markus Krunegårds låt ”Ta en dusch”, i vilken huvudpersonen går i terapi.
– De flesta har nog erfarenhet av psykisk ohälsa, att de själva mår dåligt eller har någon i omgivningen som gör det. Jag tror att yngre pratar lite mer om det i dag än vad de gjorde förr. Själv har jag aldrig stött på det så nära som i ens egen familj, så jag hoppas att jag beskriver det rättvist, säger Maja om innehållet i sin novell.
Garaypriset, döpt efter författaren Melker Garay, delades nyligen ut av den för dagen inbjudna bloggaren Flora Wiström under en gala i Nolaskolans aula och som förstapristagare tilldelades Maja 3 000 kronor. 
– Jag blev extremt chockad när de ropade ut mitt namn. Jag brukar vara nervös utan att ens ha lämnat in en novell, och har känt mig osäker på vad folk ska tycka. Men nu har jag fått så väldigt fina komplimanger, det är jag glad över, säger Maja som i framtiden funderar på att söka till en författarskola.
– Att skriva känns som ett svårt jobb som kräver mycket tid. Men nu, med det här priset, har jag blivit mer taggad på det.  

Maja Ottander
Ålder: 19
Bor: Svartby
Familj: Mamma, pappa, storasyster, lillebror och katten Maggie.
Intressen: Ishockey, läsa, umgås med vänner.
Bok jag gillar: ”Min mormor hälsar och säger förlåt” av Fredrik Backman.

Garaypriset 2019
1:a pris: ”Avlägsen sommar”, Maja Ottander IC3.
Motivering: En novell vars lekfulla framtoning utmanar läsaren på ett synnerligen unikt sätt, något som läsaren gång på gång överraskas av. Språket är rakt, tydligt och ändå fullt av liv. Novellen målar upp en oförställd verklighet på ett välgörande sätt, där den litterärt avskalade berättelsen lämnar oss mitt i ett andetag, eftertänksamma och berörda.
2:a pris: ”Livet”, Elsa Siljedahl IC2
3:e pris: ”Poesi på en perrong”, Alice Hägg IC2
4:e pris: ”Minusgrader”, Mona Al Moulla EKEK3A.
5:e pris: ”Då jorden går under”, Sanna Söderlund EKJUR2C.

Läs vinnarnovellen här!

Publicerat